Британският посланик: Изборът на Конституционен съд е голям срам

11 ноември 2012 в 16:37 2525 4

Джонатан Алън, посланик на Великобритания. Снимки: БГНЕС
Джонатан Алън, посланик на Великобритания. Снимки: БГНЕС

"Изборът на кандидата за Конституционния съд е доста голям срам след прекрасните, прозрачни условия при избора на Висшия съдебен съвет (ВСС)", обяви в интервю за радио К2 британският послуник Джонатан Алън.

Той направи това по повод избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание на фона на медийните разкрия за недопустимата ù намеса преди две години в сблъсък на неин близък познат с органите на реда. 

По темата за изборите в съдебната система посланик Алън похвалата изборите за нов ВСС. "Това (изборът на членове на ВСС - бел. ред.) получи широко одобрение и съм впечатлен от работата на министъра на правосъдието, за да го постигне", каза той.

"Жалко, че малко след това не се вижда прозрачността при избор на конституционни съдии. Независимо кой е отговорният орган, държавата трябва да отговаря за тези неща, трябва да се проведе пълно проучване кое е вярно и кое не е", коментира още посланикът.

Това е първото изявление по темата "Марковска" на посланик на страна от ЕС у нас след като от Европейската комисия официално припомниха след избора на съдии за КС, че може във всеки един момент да бъде подготвен извънреден мониторингов доклад.

Това изявление бе коментирано от вътрешния министър Цветан Цветанов като неофициално. Последва отговорът на говорителя на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че всяко изявление на редовен брифинг на комисията е официална позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков