Румен Овчаров: Цената на тока ще върви нагоре

OFFNews 21 септември 2013 в 14:07 3157 14

Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС

Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Говори се, че либерализацията ще се справи с проблема, но според мен либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи ще доведат до обратния ефект.

Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Ще се радвам, ако прогнозите за понижаване на цената на тока се сбъднат и не искам да съм лош пророк, допълни Овчаров.

По думите му електроенергията, която купуваме, е на цена 10 пъти по-висока от тази от атомната електроцентрала в Козлодуй.

Основната причина за рязкото покачване на цената на електроенергията е във възобновяемите електрически източници. Когато през 2012 г. ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и от „Белене“, вместо да пуснем първия блок на „Белене“, тази година въведоха 1300 – 1400 мегавата възобновяеми източници, главно 1000 мегавата от тях – фотоволтаици. По плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1000, коментира Овчаров.

Цената на тези фотоволтаици се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента, допълни той.

Не става въпрос за противопоставяне на интересите, свързани с атомната и със зелената енергия, това е елементарен и нелеп прочит. Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват 1300-1400 часа в годината, вятърните – около 2000 часа, а годината има 8760 часа, каза бившият министър.

Румен Овчаров посочи, че оценява противоречиво проведената акция заради АЕЦ „Белене“. От едн астрана съм доволен. Дано органите на реда наистина погледнат какво се случи с проекта „Белене“, защото от 2009 до 2012 г. се харчеха едни пари, а проектът се разрушаваше. Това е най-голямото престъпление през последните 20 години. Позволихме да бъде омаскарен най-икономически ефективният проект, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!