Парадокс: Новите потребителски мерки за тока може да повишат сметките

OFFNews 06 септември 2013 в 08:48 3868 25

Ток. Снимка: БГНЕС
Ток. Снимка: БГНЕС

Мерките срещу монополите парадоксално може да доведат до шоково поскъпване на тока. Предупреждението дойде неофициално от високопоставени източници в две от трите енергодружества, съобщава bTV.

Законопроектът за повече права на потребителите на ток и газ и по-строг контрол върху енергийните монополи ще бъде внесен за обсъждане в парламента в понеделник.

Какво предвиждат проектомерките в защита на потребителите на ток:

ЕРП-тата няма да имат право да изключват абонатите, докато не се натрупат две неплатени сметки за ток, освен ако задълженията не надхвърлят 310 лева - една минимална работна заплата. Преди да бъде изключен токът, абонатът трябва да бъде предупреден по телефона, по пощата, чрез есемес или имейл. Повторното включване пък трябва да става безплатно, в рамките на 4 часа след плащането.

Когато сметката е с 30% по-висока от същия месец на предходната година, абонатът има право да не я плати, докато енергодружеството не докаже, че действително е изразходен толкова ток.

Когато повече от 10 дни в месеца енергодружеството е доставяло ток с ниско напрежение, сметката се опрощава. Ако компанията подава ток с ниско напрежение системно, лицензът й може да бъде отнет.

Ако законът бъде приет в този вид, трите ЕРП-та спешно трябва да направят разходи и инвестиции до 2,5 милиарда лева, коментират пред bTV източници от ръководствата на енергоразпределителните дружества. Според тях това би оскъпило тока и е възможно той да поскъпва всяко лято с 5-7% в следващите няколко години. Още по-песимистичният сценарий е електроенергията да поскъпне ударно с до 42% още тази зима, тъй като ЕРП-та се страхуват и от фалит.

За да не се случи това, за някои от текстовете управляващите допускат да се разпишат дълги преходни периоди, така че да парират заканите на енергомонополите за фалит или драстично поскъпване на тока.

Междувременно в последните дни много потребители сигнализираха, че сметките им за ток за последния месец за по-високи от предходния въпреки отпускарския сезон и въпреки, че във фактурите е включен и периодът след намалението на цените на тока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!