Парадокс: Новите потребителски мерки за тока може да повишат сметките

Последна промяна на 06 септември 2013 в 08:48 3147 25

Ток. Снимка: БГНЕС
Ток. Снимка: БГНЕС

Мерките срещу монополите парадоксално може да доведат до шоково поскъпване на тока. Предупреждението дойде неофициално от високопоставени източници в две от трите енергодружества, съобщава bTV.

Законопроектът за повече права на потребителите на ток и газ и по-строг контрол върху енергийните монополи ще бъде внесен за обсъждане в парламента в понеделник.

Какво предвиждат проектомерките в защита на потребителите на ток:

ЕРП-тата няма да имат право да изключват абонатите, докато не се натрупат две неплатени сметки за ток, освен ако задълженията не надхвърлят 310 лева - една минимална работна заплата. Преди да бъде изключен токът, абонатът трябва да бъде предупреден по телефона, по пощата, чрез есемес или имейл. Повторното включване пък трябва да става безплатно, в рамките на 4 часа след плащането.

Когато сметката е с 30% по-висока от същия месец на предходната година, абонатът има право да не я плати, докато енергодружеството не докаже, че действително е изразходен толкова ток.

Когато повече от 10 дни в месеца енергодружеството е доставяло ток с ниско напрежение, сметката се опрощава. Ако компанията подава ток с ниско напрежение системно, лицензът й може да бъде отнет.

Ако законът бъде приет в този вид, трите ЕРП-та спешно трябва да направят разходи и инвестиции до 2,5 милиарда лева, коментират пред bTV източници от ръководствата на енергоразпределителните дружества. Според тях това би оскъпило тока и е възможно той да поскъпва всяко лято с 5-7% в следващите няколко години. Още по-песимистичният сценарий е електроенергията да поскъпне ударно с до 42% още тази зима, тъй като ЕРП-та се страхуват и от фалит.

За да не се случи това, за някои от текстовете управляващите допускат да се разпишат дълги преходни периоди, така че да парират заканите на енергомонополите за фалит или драстично поскъпване на тока.

Междувременно в последните дни много потребители сигнализираха, че сметките им за ток за последния месец за по-високи от предходния въпреки отпускарския сезон и въпреки, че във фактурите е включен и периодът след намалението на цените на тока.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.09 2013 в 12:07

Другаре, цените на тока никога няма да бъдат намалени осезаемо, защото от тези пари се храни маса народ - ЕРП-та, миньорски меринджеи, обикновени миньори и тецаджии, а от ДДС-то -- пенсионери, бюджетни хрантутници и какви ли още не наредени на хранилката пряко или косвено. Паричния поток е много надълбоко просмукан в недрата на необятната народна паст.

07.09 2013 в 09:28

Активна енергия дневна до 31-ви юли-0.08471 лв/кВч.; от 01 август-0.09872 лв/кВч. Активна енергея нощна съответно: 0.02723---------0.04245. Къде е намалението????

07.09 2013 в 01:27

ima li oste nyakoi, koito vyarva na komunisticvheskite luji..

<strong>Моля, пишете кирилица!</strong>

06.09 2013 в 22:37

Георги казва (6 септември 2013 в 12:58): Не ми е много ясно какво точно “намаление” направиха.

А е много просто за разбиране – намалението е пак около 5%, но е отрицателно. Затова новата цена се получава като към старата цена се прибавя (а не се изважда!) обещаното намаление. Така поне казва алгебрата. Но вие вероятно не сте били в час когато са преподавали точно този урок.

А Олигархски, Стани_ шеф и агент Павел очевидно са били. И затова сега знаят как хем да има намаление на ;цената, хем тя да нарастне.

06.09 2013 в 20:52

@ Ludlustrator - Ти, някога сметка за ток виждал ли си? България не е Украйна, за да плащаш само киловати по 1 стотинка.

06.09 2013 в 17:13

Сметката на всеки е киловат/часа - погледнети си електромерите и изразходваните киловати а недейте да дрънкате на посоки (не защитавам нито комунистите нито ЕРП-та, ама тия писаници са семешни)

06.09 2013 в 17:12

Ами защо не разделите платената сума на консумираните киловатчаси? И ще получите мв. за килотватчас. И тогава говорете а не жалвайте като оплаквачки на погребение.

06.09 2013 в 16:36

Аууууууу, идва ми да завия. След всичко, което прочетох дотук не смея да си погледна сметката...

06.09 2013 в 13:26

Абе к'во става с тия сметки. Реших и аз да си погледна извлечението от разплащателната ми сметка, защото хартиената фактура още не е дошла. Гледам, че тук всички са се засуетили, били високи сметките. Не може и моята да е висока и ХОП! Изненада за изпращане на лятото. За месец юли 65.86лв. и за август вече е 79.77 при това нямам климатик. Разлика в консумацията - няма. Не съм отсъствал, не съм ходил на почивка. Не съм присъединявал нови уреди пък и дните са си достатъчно дълги и късно се светка лампа, при това само в една от трите стари. Как така стана тази работа с по-високата цена. Нали уж супер великите министри на олигархичното правителство трябваше да ми намалят цената. Защо се увеличи вместо да намалее?!?
Браво БСП! Нямам думи! Много добра партия...

06.09 2013 в 13:21

Нов месец - нова по-висока сметка, уж 5% намаление, май има грешка и ставало въпрос за увеличение и не от 5 а от 15%. Не били компютри, а компоти и филмът не бил шведски, а съветски.
Браво БСП! Много добра партия...