Делян Добрев: Губим от продажбата на ток

15 септември 2013 в 16:30 2407 8

Делян Добрев и Валентин Николов. Снимка: ГЕРБ
Делян Добрев и Валентин Николов. Снимка: ГЕРБ

От началото на август България продава с 20 лева по-евтина от средната цена за износ на електроенергията през последните четири години.

Това заяви на пресконференция бившият енергиен министър Делян Добрев на пресконференция.

Той обясни, че цената на електроенергията се определя от цената от производителя на енергията плюс цената за пренос, която е определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). „Цената за пренос на електроенергията беше намалена от 34 лева на 12 лева, като обаче цената, която получава АЕЦ „Козлодуй” за продажба на електроенергия, не беше увеличена с 22 лева. Къде отиват тези 22 лева?!”, попита бившият енергиен министър, цитиран от "Фокус".

По думите му – след като тези 22 лева се умножат по мегаватите, които държавата ни изнася, се получават повече от 10 млн. лева загуби на месец за държавата. 

„Тезата, че те са възстановили износа на електроенергия, е изключително куха, защото в почти 4-те години управление на ГЕРБ износът на електроенергия на България беше с близо 60% по-голям, отколкото износът при управлението на Тройната коалиция. 

Износът на годишна база през 2011 - 2012 година не може да бъде достигнат, каквото и да се опитват да направят сегашните управляващи”, отбеляза още Делян Добрев. Той обърна внимание и на това, че преди, когато АЕЦ „Козлодуй” с директор Валентин Николов са предоговаряли търговете за износ на енергия са били достатъчно съобразителни да запишат в договорите, че при промяна на цената за пренос договорите се индексират в полза на дружеството. „Защо при намаление на цената за пренос на 12 лева новите търгове стартират при старата цена на електроенергията”, попита още Добрев. Според него не е нормално и това, че е намалена таксата за пренос за износителите на ток, но не е намалена за българското потребление. 

„Българският бизнес плаща с 20 лева по-скъп ток, отколкото предприятието в Сърбия и Румъния, което купува българската електроенергия. Защо българските компании да плащат добавки в цената на тока, а тези в съседните държави например да купуват евтин ток”, подчерта бившият министър на енергетиката. 
„Държавата преди получаваше 74 лева цена на електроенергията плюс 34 лева цена за пренос, което прави 108 лева. В момента какво получава държавата получава 67 лева плюс 12 лева и това са 86 лева, като разликата между 108 и 82 са 22 лева. Кой взема тези 22 лева, защото това не е държавата”, отбеляза още Делян Добрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews