Пожар на Иракли, хотелиери винят без доказателства къмпингари

Последна промяна на 22 август 2013 в 20:15 4001 10

Пожарът в Иракли. Снимка: асоциацията
Пожарът в Иракли. Снимка: асоциацията

Пожар горя днес край черноморския плаж Иракли. Изгорели са около 150 декара бадемова гора и тревни площи. Огънят вече е потушен с помощта на варненските пожарникари, макар че местността е в област Бургас.

Сигналът за пожара в гористата местност над плажа, южно от река Вая, е бил подаден тази сутрин около 11 часа от концесионера на плажа Вихрен Кюркчиев.

По-късно с трактор концесионерът е изорал бразда, за да се ограничат пламъците.

От организацията „Национална асоциация Българско Черноморие“, в която влизат собственици на хотели по морето и на земи в Иракли, използваха случая, за да хвърлят поредна порция обвинения срещу къмпингуващите в местността. В прессъобщение на организацията се казва, че огънят е пламнал в „епицентъра на огромния незаконен къмпинг“ над плажа. От МВР не излязоха със съобщение за случая и официална информация за първоизточника и предположения за причините за пожара до момента няма.

От нововъзникналата организация (тя е регистрирана през април тази година) замесиха в инцидента и екоорганизацията "Зелени Балкани". „Странен и необясним е факта, че в района на диво къмпингуващите, преди и по време на пожара за продължителен период е бил забелязан автомобил на НПО „Зелени Балкани”, писаха от бизнес НПО-то. Свидетелства в полза на твърдението обаче няма в богатия снимков материал на организацията от пожара, разпратен днес до медиите. „Възможно ли е пожара да е умишлен с цел афиширане на необходимост от завземане на нови територии, които да оправдават реализирането на кухи екопроекти“, писаха от сдружението.

Бизнес асоциацията от известно време води медийна война срещу „Зелени Балкани“ с обвинения за „източване“ и „прилапване“ на държавни пари по проекта на екоминистерството за преброяване на делфини в Черно море. Поводът беше обществената поръчка за 3.5 милиона лева за преброяване на черноморските делфини, възложена в края на миналия месец от Изпълнителната агенция по околна среда на обединението „Делфин“, в което съдружници са „Зелени Балкани“ и италианският институт „Тетис“. От екоминистерството отрекоха да има нарушение в обществената поръчка, но министър Искра Михайлова временно спря изпълнението на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2013 в 01:13

Ханку Брат казва: Ела лятото , да видиш , кой е с триона в гората и после ми говори за резервати малоумнико !!!

24.10 2013 в 01:11

Хайде вече да спрете с лъжите и с тъпите коментари. Пълни предатели Духче, Ивановите те тачеха, а ти как им го връщаш ?Духче сети се кой съм и се засрами, от Добри се засрами. Пешо на Пешова колиба вика човечеца , че чувал лоши работи за Добри ? От кой ли? Човека си затвори имота , който вие му окалпазанихте и пак ви се радваше и ви черпеше, той обича това място повече от вас, на красивата идея , която има искате да я окалпазаните, жалки сте. Какво е това поведение срещу единствения човек, дето оправи това хубаво място или протестирате, че спряха кранчето дето се крадеше от лагерите ток и кой имаше бунгало там го зарязваше и ток на аванта. Направи пречиствателна станция, затвори ония развъдник на кенефни отрови дето уж бил емблематичен. Искате да превърнете Иракли в кочината , която стана на Карадере ли бе ? Че слагате найлонови торби и точите водата му, без да си плащате на плажа и уж природозащитно се къпете на пясъка с шампоани ех че природосъобразно) 3 те къщи и склада и 4 къщички с 4 входа на местото на старите бунгала ли са "МЕГА СТРОЕЖА" , ЗАЩО ОТ ФЛАГМАНА НЕ ВЗЕХТЕ ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА ДЕТО НИЕ Я ВИДЯХМЕ ЗА ДА Я ПОКАЖЕТЕ ЗА КАКВО РАЙСКО КЪТЧЕ СТАВА НА ВЪПРОС ? За джиповете на пясъка , защо не кажете и за огньовете дето палехте незаконно. КЪМПИНГУВАНЕТО ИЗВЪН НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНИ МЕСТА Е НЕЗАКОННО СПОРЕД БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ! И пожарът тръгна в близост от първите палатки и от бивакуващите в гората, и горяха парчета на над 150 декара , а не 150 декара , както го изкривихте мега медиите на Вихрен приказките. Сигурно джипа на Зелените беше случайно там , странно как точно тогава беше там ?????? Адскис транно ??? !!?? Жал ми е за лицемерието на много хора тук. Засрамете се че , като ви чета глупостите и как ви се връзват хората ме е яд. Като стана пожара , с приятели идвахме от Обзор и веднага отидохме на там да помагаме. Влезнахме в паркинга и беше настанало паника. Стари "познайници" коментираха да не ходят от плажния персонал да гасят , че щели да кажат че те го били запалили. И си спомнете думите на онзи белокосият човечец с жълтата риза , дето вика "марш да гасите бе, през ... кой какво ще каже, живота съм си дал за това място да го видя рай, та заради келеметории да изгори пред лицето ми ли искате бе, марш ... " и т.н . Къде споменахте растите , дето по пишки се мотаха при плажуващите и се лендзеха пред малката Калина, дето продаваше играчките на пътеката към плажа. А малоумниците , дето счупиха антената на патрулката да се направят на мъже и после се сърдеха че ги арестуват. Простете за грешките , но сълзи ми течат като гледам безумието на един народ.

24.08 2013 в 16:20

Крайно време е 1000 бетоновоза да се излеят на иракли. Сергии с джапанки, дюнер, happy hour йеее

23.08 2013 в 14:20

<em>Този коментар е изтрит, защото съдържа лични данни.</em>

23.08 2013 в 11:54

Иракли е резерват. Критичен за био разнообразието на България и региона. Унищожаването му би довело до фатални последици за целия район. 99% от собствениците са с фалшиви документи. Все пак ако някои има солидни доказателства че е собственик логично е да бъде обезщетен.
Иракли е на всички българи, и ако не го осъзнавате ще страдате.

23.08 2013 в 10:10

Уважаеми ДРУГАРИ "природолюбители", 9 септември 1944 беше много отдавна, национализацията на земите на прокудените българи от Мала Азия през 1913, започна през 1952. През 1992 започна връщането на земите на техните собственици, отнети от тоталитарната власт, или на техните наследници. От 2005 зелената мафия и палаткуващите ДРУГАРИ се опитват отново да заграбят тази за тях чужда земя. Защо тези палаткуващи ДРУГАРИ не се обърнат към наследниците на земите и по демократичен начин не поискат от тях разрешение да си поставят палатките, а по псенямски начин наглярски пристигат и казват:"нашето си е наше, чъждото е общо"?
С една дума, земите на село Емона и село Баня, община Несебър, имат свои собственици, престанете да крадете! Повръща ми се от комунистическите лозунги, които развявате! Защо ДРУГАРИТЕ палаткуващи не си дадат адресите на собствените си домове, за да може ние - собствениците на земи, не от вчера, а от стотици години, да отидем и да се настаним в техните домове, да си заживеем там и да се радваме на девиза: "нашето си е наше, чуждото е общо"?

23.08 2013 в 01:32

Крайно време е Обзор и съответно Иракли да си влезе във Варненска област, защото и пожарната и бърза помощ идват винаги от Варна при инциденти. До Несебър трябва да се мине Стара планина, което е опасно за жителите на Обзор.

22.08 2013 в 22:56

Добре че са го угасили. Пък ако и едните и другите милея за гората - трябва и едните и другите да се радват.
Само че никой на никого не вярва... Лично аз не вярвам че еколог умишлено ще запали гора и не вярвам че хотелиер ще се свени да построи още един бетонен комплекс.

22.08 2013 в 22:26

звъннах на Водния дух,който е на място. Пожарът е започнал от място навътре в бадемите,където никой не бивакува. Или е от фас,или е нарочно. Също така,горели са не повече от 5 декара трънаци а не 150 ''гори и насаждения''.

22.08 2013 в 20:22

Мнозинството от активните членове на зелени балкани са млади мончета и момичета на по 16-25 години. Неопетнени още от мръсотията на живота. Истински идеалисти. От другата страна съмнителни бизнесмени.

Мисля че няма спор кой кой е в случая.