Половината ЕС не ни иска в Шенген

Последна промяна на 07 март 2013 в 15:32 3025 8

Отново оставаме извън Шенген.
Отново оставаме извън Шенген.

Повече от половината страни от ЕС не са подкрепили присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона.

Това съобщава изданието „Молднюз”, цитирано от "Фокус". 

По време на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС приемането на София и Букурещ в Шенген е било подкрепено само от 10 държави членки.

До момента официално само Холандия, Финландия и Германия бяха заявили несъгласието си с това България да стане част от територията за свободно пътуване.

Холандският министър на правосъдието Фред Тевен е заявил, че по време на днешната среща няма да бъде взето никакво решение. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново през декември. Членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж, тук става дума за сигурността на нашите граждани, не можем да правим компромис с нея, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Според него, въпреки че България е постигнала напредък в борбата с организираната престъпност, остават още слабости – по отношение на борбата с корупцията и работата на съдебната система.

„Разбира се, ще търсим консенсус за следващ период от време България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Мога да кажа, че България от март месец 2011 г. изпълнява ангажимента си и е покрила критериите за Шенген”, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов.

„Вие знаете нашата позиция. Трябва да има два последователни доклада на ЕК с положителни промени, за да преразгледаме своето мнение”, е казал Тевен.

В неделя германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих каза, че ще наложи вето, ако България и Румъния поискат гласуване на своята кандидатура. Аргументът му бе, че те не показват напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност, което личи от периодичните доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. "Ако Германия наложи вето, то ще бъде подкрепено от 7 или 8 други държави", призна в понеделник румънският президент Траян Бъсеску.

Още в неделя беше ясно, че Европа няма намерение да ни допуска в Шенген. "На срещата в Брюксел няма да има нито гласуване, нито решение по искането на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство поради съпротивата на много държави членки. В момента няма консенсус между страните - членки на Шенген, за включване на София и Букурещ, защото много държави имат резерви или безпокойства", заяви пред АФП източник от ирландското председателство.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви в сряда, че България има най-корумпирания държавен апарат в ЕС и затова е на първо място в съюза по злоупотреби с обществени поръчки. Малмстрьом цитира доклад на берлинската централа на "Трансперънси интернешънъл", според който ЕС губи 20-25% от парите по обществени поръчки, или по 120 млрд. евро, годишно заради корупцията. Освен България в черния списък са Чехия, Италия, Румъния и Словакия, пише в. "Сега". "Най-бедната държава в ЕС - България, не публикува печелившите оферти за обществени поръчки. Тази практика е разпространена и в Италия", пише в доклада. Еврокомисията възнамерява да изработи свой антикорупционен доклад тази година, за да насърчи политическата воля на властите да се заемат по-сериозно с проблема. В него ще бъдат посочени слабостите във всяка държава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2013 в 11:34

Не разбрах какъв е тоя Шенген и за чий ни е.

За достъп до някакви международни (полицейски?) системи и бази данни?
Как ще пуснат достъп на нашата мафия до тях - естествено, че няма!

08.03 2013 в 00:08

А в Шенжен дали ще ни приемат ? :)

07.03 2013 в 21:22

А,не!!!Не са виновни нито румънците,нито тиквите!!!Станишев е виновен!!!

07.03 2013 в 17:29

"една стена боядисваме и сме готови" това каза вожда преди 3 години, и от тогава броя на страните които не ни искат расте.
И никой да не си мисли че можем да влизаме без румания - за целта трябва да изградим съоръжения да пазим границата с тях което е безмислено

07.03 2013 в 16:52

Ти си поредният защитник на тиквокрацията

07.03 2013 в 16:38

"Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви в сряда, че България има най-корумпирания държавен апарат в ЕС и затова е на първо място в съюза по злоупотреби с обществени поръчки."

Конграчулейшънс, Борисов!!!!!!!!

07.03 2013 в 16:25

Време е да изритаме мутрите от управлението на страната! Много дълъг и труден процес, но нямаме друг избор, ако искаме да станем нормална европейска държава! Със събудено и дейно гражданско общество бихме могли да се преборим!

07.03 2013 в 15:53

Никак не ме учудва!!! Всичко се случва поради това, че сме поставени под еднакъв знаменател с Румъния, макар че това категорично се отрича. После, нека си признаем че никак, ама никак не сме дорасли дотам. Просто нямаме тоя ценз в главата си.