Плажовете в Лозенец и Каваци пълни с нарушения, само Китен е изряден

Виктория Викторова 05 август 2012 в 13:44 3285 1

Министър Лиляна Павлова (с очилата) по време на вчерашната инспекция. Снимки: МРРБ
Министър Лиляна Павлова (с очилата) по време на вчерашната инспекция. Снимки: МРРБ

Плажовете в Лозенец и къмпинг Каваци Север са с по няколко нарушения, като на къмпинга дори ще бъде прекратена концесията, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вчера тя беше на проверка по плажовете на Южното Черноморие.

„На плажа в Лозенец свободната зона е разпределена приблизително пропорционално, но пък са надвишили с 50% преместваемите обекти по ивицата“, заяви Павлова пред „Фокус“. „Съставен беше протокол и те ще бъдат санкционирани по надлежния ред по договора”, каза още министърът.

Тя е изненадана и от слабото внимание, което се обръща на медицинската апаратура както от коцесионера, така и от медицинските лица.

„Изненадващо беше, че в началото на проверката в събота сутрин нямаше медицинска апаратура. Концесионерът дойде и се оказа, че я има в един шкаф, но никой не знае, че я има. И най-важното – докторът не знае, че има. Оказа се, че докторът не е наясно нито каква апаратура има, нито къде е, така че това, че теоретично те я донесоха и формално са отговорили на изискванията, мен лично не ме задоволява. Най-важен е животът на хората. Не дай си Боже, при някакъв инцидент докторът да няма апаратура за изкуствено дишане, за да може да окаже първа помощ. Това ще го оставя без коментар и именно затова дадохме предписания и по този въпрос”, възмущава се  Лиляна Павлова.

Още по-зле е положението в къмпинг Каваци Север – там няма спасители на всеки 100 метра, няма медицински пункт, а фирма за промишлени стоки събира пари от незаконно поставени чадъри. „На практика плажът е неохраняем и хората, които идват, трябва да са наясно с този факт“, предупреждава Павлова и продължава: „Арогантността на концесионера беше потресаваща. Имаме концесионен договор чисто формално, концесионерът не си е платил нито концесионната такса, нито сме му начислили лихви за това неплащане. Но ако се абстрахираме от това, по-важното е, че там ситуацията е изключително неприятна. Хората отиват на плаж и си мислят, че това е охраняем плаж, тъй като той се води с концесионер, а на този плаж няма чадъри, няма спасители, няма тоалетна, няма съблекалня, няма постове за спасяване и постове, които обозначават какво е вълнението. Хората се подвеждат от ситуацията и това е много рисково за тях. При миналата проверка плажът беше гол. В събота, когато аз лично бях на плажа, там се бяха появили някакви чадъри. Те са абсолютно незаконни, те не са съгласувани, не са одобрявани от нас. Даже събират пари на хората за тях. По 10 лева за чадър с шезлонг се събира и някакво трето лице издава касова бележка, на която пише „промишлени стоки” под някакво магазинче в околността. Много неприятна ситуация.“

„Освен прекратяване на договора, предприемаме и запор на банковите сметки на концесионера, а нарушителите, събиращи пари от плажуващите, ще бъдат предадени на компетентните органи”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Концесионерът досега не е внесъл дължимата такса от 40 хил. лева, за което ще му бъдат търсени и лихви за просрочията в размер на 10 хил.лв., каза още Павлова.

Вчера обаче е блеснал Китен, чийто плаж Китен-Юг се оказва единственият „безгрешен“.

„Замерванията, които направиха и фирмата, и моите служители, показаха, че има свободна зона, има медицински пункт. Лично заснехме апаратурата с моите колеги - те имаха пълния набор от апаратура като става въпрос за апарата, който всички се оплакват, че го нямат и че им било много сложно и скъпо да го купят”, похвали концесионерите министърът. Тя дори им изказа благодарност и допълни: „Там нямаше установени неизрядности – нито като медицински пункт и оборудване, нито като спасителни вишки, и свободната зона се редува с платената. Освен това я има по протежението на цялата ивица, което е най-правилният подход.“

В обобщение от вчерашната проверка Лиляна Павлова заяви, че при 50 - 60% от концесиите на плажове и договорите за наем има проблем със свободните зони, с преместваемите обекти като количество и разположение. Има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще с наличието на такива, на тоалетни, на съблекални, и наличието през 100 метра на спасителни вишки.

„Започват нови проверки в пика на сезона – отстранени ли са старите несъответствия. От министерството наехме допълнително фирма – лицензирана, с GPS апаратура, която да заснема плажа, свободната зона, преместваемите обекти“допълни тя. Инспекциите ще продължат до края на септември, съобщи още министърът.

„Така ще можем да отговорим, ако има получени сигнали, и да осигурим в активния сезон предотвратяване на нарушенията. Ние ще ги следим много активно.”

От следващата седмица в екипите, които извършват проверките, влизат служители от ДНСК, за да бъде ясно установявано, ако има незаконно строителство или обекти. „И най-важното - влизат колеги от РИОКОЗ, за да могат да проконтролират медицинското оборудване и медицинските екипи и как те се синхронизират със спасителите. Фокусът на нашите проверки трябва да бъде именно върху това – спасителните екипи, медицинските екипи и оборудване, за да сме сигурни, че ще е обезопасено, и при евентуален инцидент, може да се реагира бързо и адекватно”, поясни Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови