Парламентът отмени частично забраната за фракинг

Вероника Шербанова 14 юни 2012 в 17:18 2104 1

Приеха промените в мораториума за шистовия газ. Снимка: БГНЕС
Приеха промените в мораториума за шистовия газ. Снимка: БГНЕС
Парламентът вдигна частично забраната за използването на технологията "хидравлично разкъсване" (фракинг), чрез която се добива шистов газ. Това стана чрез поправки в мораториума върху проучването и добива на шистов газ. Опозицията беше категорична, че това на практика е начин да се даде пълна свобода на добива на шистов газ. От парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обаче заяви:
„В никакъв случай не става дума за отваряне на вратичка за какъвто и да е добив на шистов газ. Решението, което комисията взе днес, касае единствено и само конвенционалния добив на газ. Забраната на мораториума е пределно ясна“.
Решението отмени текстовете, които забраняваха хидравличното разбиване при анализа и добива на нефт и природен газ да става с налягане над 20 атмосфери. Мотивът за повторното разглеждане на доклада на временната парламентарна комисия за шистовия газ беше, че тази формулировка пречи на конвенционалния добив на нефт и газ. От Гражданска инициатива срещу проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване се съгласиха с думите на Добрев. Мариана Христова заяви, че "приетият текст е консенсусен и приемлив". От опозицията са категорични, че с днешното си решение парламентът всъщност позволява добива и проучването на шистов газ. При добива на шистов газ с конвенционални методи в земните недра се вкарват 500 вредни вещества. Част от тях остават под земята, други остават на повърхността и така отравят водите, заявиха от БСП. Те обвиниха управляващите в лобизъм и поискаха да се забранят изрично проучването и добивът на шистов газ на територията на България. Приетите днес промени разрешават вкарването на флуиди под земната повърхност под налягане по-голямо от досега разрешеното.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!