Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Газ или вода, а?! Протестът срещу шистовия газ

OFFNews Последна промяна на 22 май 2012 в 21:06 2243 3

Около 200 души се събраха във вторник вечер в центъра на София, за да протестират против добива на шистов газ в България и измененията в Закона за горите. Едновременно с демонстрацията в столицата, шествие се проведе и във Варна.

Протестите бяха организирани от групите срещу добива на шистов газ във Facebook.

В София демонстрантите се събраха в  18.30 ч. на площад  „Патриарх Евтимий”. Каузата обедини млади и стари. Пред очите на учудените минувачи активистите скандираха лозунги и издигаха транспаранти.

„Газ или вода, а?!”, „Нека да е ясно, че у нас няма да допуснем фракинга на газ!”, „За чиста вода, здрава земя, за България!”, „Пет ГЕРБера гора не правят!”, „На Дочка, Нона и Делян ще покажем пръста най-голям!”, гласяха само част от плакатите на протеста.

Демонстрантите бяха „въоръжени” с високоговорители, свирки и сирени.

„Целта ни е да вдигнем шум, да привлечем вниманието на хората!”, заяви един от активистите Кирил Ценев. „Тези американски практики нямат място в Европа! Вярвам, че ако народът се обедини, можем да постигнем целта си. Германия – водещата страна в ЕС, забрани фракинга. Въпрос на време е ЕС да  излезе с обща политика срещу фракинга. Важното е да успеем да защитим позицията си дотогава”, допълни още Ценев. Под звуците на песните „Притури се планината”, „Вода”, „Хубава си моя горо” и „Боят настана” демонстрантите призоваваха случайни граждани да подкрепят каузата им.

„Българино, защити природата си!” и „Да се борим за горите, да се борим за земята, само те ни останаха!” бяха лозунгите, които отекваха на площад „Патриарх Евтимий” в продължение на 40 минути. По-късно протестът премина в шествие. Под полицейско наблюдение активистите се отправиха с шумни възгласи по ул ”Граф Игнатиев", преминаха по бул. „Георги Раковски”, за да приключат митинга на площад „Народно събрание”.

Причина за новите вълнения в страната е гласуваният наскоро от Временната парламентарна комисия текст за изменения на забраната на фракинга. Комисия гласува поправка, която на практика обезсилва забраната за проучване и добив на наша територия. Поправката все още не е приета в пленарна зала и не е влязла в сила, и целта на протестите е тя да не бъде одобрена от депутатите. Мораториум върху добива на шистов газ у нас беше наложен от парламента в средата на януари, след вълна от протести в цялата страна срещу технологията, която е спорно безвредна за околната среда. Мораториумът обаче беше наложен само за 6 месеца, през които Министерският съвет трябваше да внесе предложения за промени в Закона за подземните богатства и Закона за опазване на околната среда.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.05 2012 в 09:30

тия журналисти обикновено идват половин час преди протеста, докато още никой не е дошъл. броят колкото броят и беж да ги няма. Тази журналистка е отпуснала със 100 човека повече от колегите и от новините.бг по добре да не отразяват нищо отколкото да пишат 100 еколози се събраха.....

23.05 2012 в 07:37

Първо искам да попитам защо пишете "200 човека", като бяхме поне 5 пъти повече? Второ- това, което казах на интервюиращата бе "Това е една ВРЕДНА за Природата технология, въведена за първи път в САЩ"... останалото съвпада. Искам да добавя, че този метод няма място не само в Европа но и никъде на Планетата ни, и със сигурност няма място в България. Дори в страни като Германия и Полша, където фракинга се прилага отн.отскоро, случаите на замърсена вода и отровени хора са налице.Човек се учи от грешките... глупакът от своите. Бъдещето на българското стопанство е в областта натрадиционното земеделие и туризма, и експериментите в областта на добивната и преработватлната индустрия носят много повече действителни вреди, отклкото предполагаеми ползи.

22.05 2012 в 21:23

къде ги видяхте тия 200 души не знам ... имаше поне 800- 1000 души