Интерконектор между България и Турция до 2014 г.

Вероника Шербанова 20 май 2012 в 13:01 1753 0

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Ще бъде създаден интерконектор между България и Турция. Това каза пред БНР министърът на икономиката Делян Добрев. До края на лятото започват и проучванията за конвенционален газ в Черно море.

Делян Добрев потвърди, че между България и Турция ще бъде създадена газова връзка. По думите му изграждането може да стане до края на 2014 г., но превръщането му в реална алтернатива ще се случи едва когато има реално количество, което да достига до България. „През 2018 година ще започне добивът на газ в Каспийския регион. Очаква се количеството да е около 17 млрд. кубични метра, от които близо една трета са предвидени за южната ни съседка“, добави той.

Добрев посочи още, че след като е направена корекцията на мораториума за конвенционалния газ, предстои да започне и добива. „Силно се надяваме на значителни залежи в нашия блок от Черно море, но проучванията тепърва започват“, каза министърът, като подчерта, че не очаква търкания със съседите ни от Румъния.

До 17 юни заинтересовани от добива на конвенционален газ фирми ще предложат офертите си. До края на лятото ще бъде избрана компанията, която ще започне с проучванията.

Преди повече от месец министъра на икономиката заяви, че според него перспективите за наличие на конвенционален газ в Черно море са много добри. Основното потвърждение за това бил интересът от страна на "Ексон мобайл", ОМВ, "Шел" и "Тотал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!