Парадокс: Строежът в Несебър хем бил върху дюни, хем законен

Милен Енчев 03 януари 2013 в 13:38 3156 3

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Теренът край Несебър, който се разчиства в последните дни за строителство, по всяка вероятност е дюни. Това стана ясно днес от изявленията на земеделския министър Мирослав Найденов и природозащитника Тома Белев по случая. Въпреки това, по информация на министъра всички процедури около строежа били законни.

Днес Найденов назначи междуведомствена работна група за проверка на процедурите по случая - за подробния устройствен план, одобрен от общината, за екооценката на строителството, одобрена през 2007 г. от бургаската екоинспекция, за изключването на терена от горския фонд и др.

Групата, в която ще участват експерти на агроведомството, на регионалното и на екоминистерството, както и на агенцията по горите, както и Белев, от когото тръгна сигналът за подготвяния строеж, ще е готова с проверката в края на следващата седмица, каза Найденов. Ако бъдат открити нарушения, ще бъдат предадени на прокуратурата.

По думите на Найденов, комисията е единодушна, че става дума за пясъчни дюни, макар това да не е упоменато никъде в преписката. Такова е и мнението на местни хора, каза той. Министърът ще отиде в следващите 2 дни да се запознае на място с проблема.  „Няма спор в самата комисия, че очевидно става въпрос за такива образувания. Съгласно документацията те се упоменават като урбанизирана територия и това ще се провери кой през 2007 – 2008 година ги направи недюни", каза Найденов.

Според Белев, за това дали теренът е пясъчни дюни може да се потърси и мнението на БАН. "За нас няма съмнение. Това са растителни съобщества в пясъци. Няма пясъчни съобщества, които не са дюни", посочи екоактивистът.

Колко да е законен

Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който е в сила от 2008 г., застрояването на пясъчни дюни е забранено. Преди това строителството върху пясъчните образувания не е било забранено, а  подробният устройствен план е одобрен от кмета на Несебър през 2007 г.

Незаконна е обаче и продажбата на дюни, тъй като по същия закон те са публична държавна собственост, посочи Тома Белев. Въпросният терен от 29 дка. в местността Кокала край Несебър бе продаден от земеделското министерство на 27 ноември 2012 г. с подписа на зам.-министър Светлана Боянова. Купувачът е Димитър Петров, тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, а сумата - 581 212 лв. Ден по-късно Петров препродал терена на фирма "СЛЕ груп" за над 4 млн. лева.

По думите на Белев, един от основните проблеми в случая е, че все още липсва кадастралната карта, която да очертава границите на пясъчните дюни по българското Черноморие. Законът за черноморското крайбрежие изисква за дюните да се направи специализирана кадастрална карта и регистър, но такава няма. "Закона от 2007 г. (когато е приет - бел.ред.) не успяваме да го приложим вече 2013 г.", посочи Белев.

Оправданието "заварено положение"

Министерството на земеделието нямало друг избор, освен да финализира вече започналата през 2007 г. процедура по прехвърляне на земята в Несебър на частника. Това се опита да обясни пред журналисти юридическият съветник на Найденов Симеон Главчев. Главчев припомни, че в миналото такива прехвърляния на държавна земя са ставали по заявление и веднъж одобрено, то трябвало да бъде направено. Частникът Димитър Петров е платил през 2009 г. такса за изключването на земята от държавния горски фонд.

По настоящия закон за държавната собственост и правилника за прилагането му обаче продажбата на частна държавна собственост (каквато дюните не са) трябва да се прави с конкурс.

Оценки за чудо и приказ

Найденов посочи, че продажбата на въпросния терен, както и на всички останали държавни парцели, е по актуализирани оценки. От началото на управлението на ГЕРБ всички хиляди преписки за замени и продажби на държавни земи са били замразени до актуализирането на цените, припомни министърът. Например когато Димитър Петров подал заявление за купуване на имота в Несебър през юни 2009 г., данъчната му оценка е била 11 320 лева. Ние категорично отхвърлихме тази оценка и направихме нова (581 212 лв), посочи Найденов.

В крайна сметка Димитър Петров е платил за него 1 141 849 лв. - продажната цена плюс таксите за изключване от горския фонд и компенсаторно залесяване. Въпреки това, оценката очевидно е далеч под пазарната цена, при положение, че само ден след покупката Петров е продал земята за 4 пъти повече. Оценката е направена от лицензиран оценител, лаконично сне отговорността от себе си министърът. Причината за занижената оценка вероятно е, че при определянето на цената на държавните имоти, оценителите се ръководят от осреднена продажна цена за района, вземайки предвид и многобройните евтини продажби на държавна земя, предположиха природозащитници.

На поискалите при Станишев им се дава сега

На горния емблематичен принцип и останалите частници, кандидатствали за покупка на държавни терени по времето на предишното правителство, вече ги придобиват, в пъти по-скъпо отпреди, но все така далеч по-евтино от пазарните цени. 

Още една такава продажба, направена през 2010 г., разкри днес сайтът "Биволъ". През ноември 2010 г. Министерството на земеделието е продало друг терен в Несебър на фирмата "Крим 2002". Площта на парцела е 8.9 дка., а цената- 316 666 леваи 67 стотинки или около 35 лв. за квадрат. След по-малко от година - през септември 2011 г. фирмата го препродава за кръглата сума от 900 000 лв. на "Форт Нокс" или за близо 100 лв/кв.м. Справка в имотните агенции показва, че и тази цена е много под средните продажни цени в района на Несебър.

"Форт Нокс" е компания с българо-украинска собственост, специализирана в търговията с черни метали от Русия и Украйна. Паралелно с основния си бизнес фирмата е сред най-големите инвеститори във ваканционни комплекси по Черноморието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!