Нов опит за продажба на Общинска банка

Нели Чолашка 07 октомври 2013 в 13:38 2394 0

София си върна контрола върху общинска банка в края на 2011 г. Снимка: БГНЕС
София си върна контрола върху общинска банка в края на 2011 г. Снимка: БГНЕС

Столична община ще направи пореден опит да продаде дела си в Общинска банка.

На заседанието в четвъртък общинските съветници ще одобрят правилата за избор на консултант по приватизацията, става ясно от дневния ред на сесията.

Това не е първият опит да бъдат оценени активите на банката и делът на кметството да продаден. При предишните опити обаче общината нямаше контрол върху финансовата институция, въпреки че беше мажоритарен собственик.

След близо 7 години години опити София успя в края на 2011 година да си върне управлението върху банката с помощта на БНБ.

Преди това фирми, свързани с Христо Ковачки, можеха да блокират всяко предложение на общината, въпреки че тя беше мажоритарен собственик с 67.51%. Причината беше, че решенията в общото събрание се взимаха с мнозинство три четвърти.

В крайна сметка, през ноември 2011 г. БНБ лиши от право на глас петте фирми на Ковачки и представителите на общината успяха да гласуват промяна в устава, така че решенията да се взимат с обикновено мнозинство.

Спекулациите са, че интерес да купи акциите на Столична община в Общинска банка има руската банка ВТБ, притежател на 10% от акциите в КТБ с мажоритарен собственик Цветан Василев, съобщи Mediapool. 

Дори и СОС да вземе решение за продажба на акциите си в общинска банка процедурата ще продължи минимум 2 години. Досега групата на БСП в общинския съвет беше против продажбата на банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови