София се застрахова срещу Ковачки за Общинска банка

Нели Чолашка 02 октомври 2012 в 14:18 1706 0

София си върна контрола върху общинска банка в края на 2011 г. Снимка: БГНЕС
София си върна контрола върху общинска банка в края на 2011 г. Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) реши да увеличи капитала на Общинска банка на извънредна сесия днес.

Докладът за свикване на общото събрание на акционерите на банката, на което да се гласува увеличението на капитала на финансовата институция, беше подкрепен от всички партии в общинския съвет без БСП.

„Миналата година успяхме да си върнем контрола върху банката, но се оказва, че поддържането на този контрол също е много труден“, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ù необходимостта от увеличението на капитала е безспорна и е в интерес на това общината  да удържи банката. 

След близо 7 години години опити София успя в края на миналата година да си върне управлението върху банката с помощта на БНБ. Преди това фирми, свързани с Христо Ковачки, можеха да блокират всяко предложение на общината, въпреки че тя беше мажоритарен собственик с 67.51%. Причината беше, че решенията в общото събрание се взимаха с мнозинство три четвърти.

В крайна сметка, през ноември 2011 г. БНБ лиши от право на глас петте фирми на Ковачки и представителите на общината успяха да гласуват промяна в устава, така че решенията да се взимат с обикновено мнозинство. Сега общината се опитва да стабилизира банката. Ковачки в момента води дела в опит да си върне контрола върху банката.

БНБ още миналата година препоръча на Столичната община да увеличи капитала на банката. През пролетта на тази година съветниците решиха това да се случи чрез апорт на имоти, тъй като общината няма пари, които да вкара в капитала на банката.

Общинският съвет реши в капитала на финансовата институция да бъдат вкарани три сгради, общинска собственост, които са били клонове на банката – на пл. “Славейков”, на бул. “Мария Луиза” и в кв. “Младост”.

Така делът на общината в банката нараства от 67% на 75% и тя си осигурява контрол върху финансовата институция.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови