Кадиев иска контрол над "Общинска банка", ГЕРБ не дава

Нели Чолашка 20 ноември 2012 в 16:12 1260 0

София си върна контрола върху общинска банка в края на 2011 г. Снимка: БГНЕС
София си върна контрола върху общинска банка в края на 2011 г. Снимка: БГНЕС

Комисия с участието на съветници от всички партии да контролира работата на "Общинска банка", предлага Георги Кадиев от БСП. Докладът му ще бъде гласуван на сесията на общинския съвет в четвъртък.

Той вече беше отхвърлен от общинската бюджетна комисия и най-вероятно няма да бъде одобрен от Столичния общински съвет (СОС), където ГЕРБ има мнозинство.

Мотивите на Кадиев са, че от ноември миналата година общината и СОС си върнаха контрола върху банката, но тя продължава да се управлява непрозрачно.

На 17 въпроса на Кадиев, сред които за възнагражденията на ръководството на банката, които получават 10 заплати при напускане, той е получил само един отговор. За останалите е получил отказ с мотива за банковата тайна.

В доклада с предложението да се създаде комисия от общински съветници Кадиев напомня и за казуса със сина на бившия председател на СОС Андрей Иванов, на който "Общинска банка" е отпуснала кредит 5.93 млн. лв. , обезпечен с 12 дка пасища в община Нова Загора и селскостопанска техника. БСП разкри този факт преди няколко месеца, но случаят беше потулен.

Кадиев предлага комисията от общински съветници да следи текущото финансово състояние на "Общинска банка", договорите за външни услуги, реклама ПР, маркетинг и спонсориране, както и кадровите назначения.

В доклада си той напомня, че "Общинска банка" не е като всяка друга банка - тя не частна собственост, а неин основен акционер е Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови