МОМН: Документите за Турция са фалшифицирани след нашата заверка

Александра Маркарян 26 юли 2012 в 18:50 3914 1

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Фалшифицираните документи за висше образование, заради които Турция замрази легализацията на всички дипломи, издадени в България, са били подменяни след заверка в МОМН.

Това обяви Министерството на образованието, младежта и науката в отговор на запитване от OFFNews.

Според информацията от МОМН става въпрос за истински академични справки, които са били заверени от МОМН по каналния ред, след което вътрешните им страници (без първата и последната, където са истинските печати), са били подменени.

Невъзможно е фалшив образователен документ да бъде заверен в МОМН, категорични са от ведомството:

"В Министерството на образованието, младежта и науката не са и не могат да бъдат заверени неистински или с невярно съдържание образователни документи, издадени от български средни или висши училища на името на чужди граждани поради следните причини:

Заверката на тези образователни документи се извършва след проверка на данните на съответния документ в база–данни (списъци с дипломирани чужди граждани, които висшите училища периодично изпращат в МОМН).

В случай, че данните на представените за заверка образователни документи за висше образование липсват или не отговарят на посочените в базата-данни, се прави запитване за автентичност до съответното висше училище. В случаите на непотвърждаване автентичността на образователния документ, МОМН изпраща сигнал до Районната прокуратура, вкл. предоставя внесените документи.

 При представени за заверка академични справки и уверения, проверката се извършва в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти.

 МОМН поддържа регистър на заверените образователни документи (само за служебно ползване), в който може (във всеки момент) да се провери дали даден документ е заверяван или не",

пишат от образователното министерство в отговора си до OFFNews.

Остава обаче открит въпросът как са били установени фалшификациите от турска страна.

Първите сигнали за фалшивите дипломи МОМН е получило на 21 юни чрез дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи. То информирало, че "в последно време Посолството на Република Турция в София констатира значително увеличаване на броя на фалшифицираните дипломи и академични справки, представяни пред техните власти, в т.ч. заверени с фалшиви "апостили".

От МОМН не дават информация за точния брой установени в Турция фалшификати, нито за университетите в България, чиито дипломи и академични справки са били фалшифицирани.

От януари до юли 2012 година в МОМН са проверени общо13 882 броя образователни документи за средно и/или висше образование. От тях 81 са се оказали фалшиви. От 81-те фалшиви документи 12 са били предадени от министерството до Районния прокурор.

Установените фалшиви образователни документи на чужди граждани са 3 (по запитване по вербална нота от МВнР)  и 66 от запитване от СДВР, пишат още от МОМН.

От 1978 г. до 2012 г. в Националния център за информация и документация към МОМН са били отправени 87 запитвания за автентичността на български дипломи. Сред тях няма нито една неистинска или с невярно съдържание, уточняват от министерството.

Реакция

След сигнала от Външно от 21 юни е била проведена среща между експерти от МОМН и МВнР, в резултат на която до всички висши и средни училища у нас са били изпратени допълнителни указания относно оформянето на документите с цел предотвратяване на фалшифицирането им, пишат още от МОМН в отговора си до OFFNews.

Били са предприети и допълнителни защитни мерки, с които са били запознати само служителите, пряко ангажирани в проверката и заверката на документи, допълват от ведомството. Ректорите на висшите училища пък са получили писмо с указание в срок до 31 август всички дипломи и приложения към тях, издадени след 1 януари 2012 г. да бъдат сканирани и качени в Регистъра на завършилите студенти и докторанти.

МОМН инициира среща със Съвета на ректорите, която ще се проведе във връзка със засилване контрола на издаваните документи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови