Сергей Игнатов: Не сме хванали и една фалшива диплома

Александра Маркарян 25 юли 2012 в 16:39 2774 2

Министрите Сергей Игнатов и Николай Младенов Снимка: БГНЕС
Министрите Сергей Игнатов и Николай Младенов Снимка: БГНЕС

Образователното министерство не е хванало нито една фалшива диплома, издадена на турски гражданин през последната година. Това заяви ресорният министър проф. Сергей Игнатов, цитиран от БНР.

Той коментира официалното решение на Турция да замрази легализирането на дипломи за висше образование, издадени в български университети заради фалшифициране на дипломи.

"За миналата година около 80 са завършилите дипломирани. За 57 от тях е дошло запитване до НАЦИД (бел. ред. - Национален център за информация и документация, МОМН) дали дипломите са легални или не. Всички те са се оказали с нормални дипломи", заяви Игнатов.

В момента образователното и външното министерство правят проверка на издадените от България дипломи на турски граждани.

Според Игнатов "не може да се твърди, че този случай е удар върху авторитета на българските висши училища".

"Ако има такова решение, ще го коментираме в зависимост от причините. Вие знаете, че такъв проблем периодично възниква и с Гърция. Хората си пазят пазара. И то се отнася не само за България. Наскоро говорихме за това, че една година след завършване в Оксфорд, те искат човек да минава на изпити там и да докаже своята правоспособност да упражнява професия. Но нека да получим официално решение - външният министър Николай Младенов се е заел със случая и възложих на колегите", каза Игнатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!