Quantcast

Митрополит Николай без шансове за патриарх

Последна промяна на 10 ноември 2012 в 18:30 3171 1

Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Уставът на Българската православна църква няма да бъде променян преди да бъде избран патриарх.

Това обяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, след като бе избран за наместник-председател на Българската православна църква.

Митрополит Кирил посочи, че не може да бъде свикан извънреден Народно-църковен събор, преди да бъде избран патриарх, тъй като такъв събор може да се свика само от патриарха.

„Желанието на всички архиереи е да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод”, каза той.

Изказването на митрополит Кирил е ясен знак, че Пловдивският митрополит Николай вече няма никакви шансове при бъдещия избор на Български патриарх.

По канон

Според чл. 40 от Устава на Българската Православна Църква обаче избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

1. да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

2. да е не по-млад от 50 години;

3. да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

4. да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Тази година Пловдивският митрополит Николай навърши 43 години – тоест той не изпълнява условието избираемият за Български патриарх да не е по-млад от 50 години. Това обаче е уставен, а не каноничен проблем. Изборът Пловдивският митрополит Николай да отговаря временно и за Софийската митрополия беше ясен знак за силните позиции, които Николай има при бъдещия избор на Български патриарх.

"Бог да му е на помощ”

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе избран със 7 от общо 12 гласа за наместник-председател на Българската православна църква на извънредното заседание на Светия Синод.

4 гласа е получил Сливенският митрополит Йоанкий, а Русенският митрополит Неофит - 1. Заседанието беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий.

Митрополит Кирил ще оглави временно и Софийската епархия. Варненският и Великопреславски митрополит ще ръководи Българската православна църква до март. Той трябва да организира и църковно-народния събор, на който ще бъде избран новият Патриарх.

Първи от заседанието си тръгна Пловдивският митрополит Николай. Изборът на митрополит Кирил за временен наместник той коментира така: "Това е тежък кръст. Бог да му е на помощ”.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавраил вече заявиха, че са против избора на Николай за Софийски митрополит.

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил привлече вниманието на медиите преди година, след като стана ясно, че той се вози на луксозен "Линкълн MKZ Хибрид" с номер В 8008 РТ.

На въпрос дали има досие като агент на Държавна сигурност, митрополит Кирил каза: "Не съм отричал, че има такива документи".

Той посочи, че е готов да покаже копие от тях и допълни, че е докладвал от Зографския манастир, но се е подписвал със своята фамилия и не е адресирал неща към службите.

Плевнелиев: Църквата да бъде обърната към хората, а не към интриги

Църквата трябва да бъде единна и обърната към хората и към техните проблеми, а не към вътрешните си интриги. Това коментира президентът Росен Плевнелиев по повод опасенията от разкол в Българската православна църква.

„Българският народ и целият православен свят изпратиха българския патриарх, който работеше за единството на църквата. Затова е крайно непочетно в деня на траур да се говори за разкол и да се произвежда разкол“, заяви пред журналисти в Банско държавният глава.

В Банско президентът Плевнелиев участва в тържественото отбелязване на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска“ и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2012 в 18:58

Щом за тази мутра, облечена в злато. с часовник Ролекс и с нестандартни сексуални ориентации Концертът на Мадона в София е потопил кораба с българи в Охридското езеро, много бих се радвал да науча, кой нормален мирянин би го приел за нормален човек, който не се нуждае от периодични психиатрични прегледи! Спонсорите му малко да се замислят за следващите модели часовници и коли! Всеки е гол под дрехите си, казал е Оскар Уайлд. Да си наляга марковите парцали Ники предлагам аз и да се готви за концерта на Роджър Уотърс и "Стената" догодина - да видим какви бисери ще изговори тогава!