Погребват патриарха в Троянския манастир (снимки)

09 ноември 2012 в 16:16 7329 0

Българският народ се прости със своя патриарх Дядо Максим
Българският народ се прости със своя патриарх Дядо Максим

Започна погребението на патриарх Максим в Троянския манастир. Главата на Българската православна църква (БПЦ) ще бъде положен зад иконата на Св. Богородица Троеручица, която е имала особено значение за него.

 Началото на церемонията бе дадено в 15.30 ч. Тя е водена от Великотърновския митрополит Григорий.  Приживе сам Дядо Максим пожелал след смъртта си да бъде погребан в тази обител, където преди 86 г. започва и духовният му път.

 

Троянският манастир се намира в близост до родното село на патриарха Орешак.

 Патриарх Максим ще бъде погребан без короната си и ще бъде покрит с бялото патриаршеско було.

 В Троянския манастир е предвидена кратка заупокойна молитва, след което тялото на патриарха ще бъде положено в гроба.

 Траурната процесия тръгна от храм-паметника „Св. Ал. Невски“, където по-рано днес беше отслужена заупокойна литургия и опело за патриарха. Да се поклонят пред тленните останки на Негово Светейшество пристигнаха и официални лица, сред които президентът на България Росен Плевнелиев и председателят на парламента Цецка Цачева. В храма дойдоха и редица министри и депутати. Главният мюфтия и посланиците на Турция и Русия също почетоха паметта на дядо Максим.

 В литургията участваха и Вселенският патриарх Вартоломей I, както и представители на Сръбската, Гръцката и Албанската православна църква.

 След вчерашното опело в катедралата „Св. Неделя“, където хиляди хора дойдоха да почетат паметта на патриарх Максим, и днес в храм-паметника „Ал. Невски“ се събраха много вярващи.Стотици миряни и духовни лица присъстват на погребението в Троянския манастир и в този час.

 Днешният 9 ноември е обявен за национален ден на траур.

 В събота Светият синод се събира, за да избере наместник-председател на Българската православна църква. Заседанието ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий като най-старшия член на синода. След четири месеца се очаква да бъде избран и новият патриарх на БПЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!