Пловдивският митрополит Николай ще отговаря и за Софийската митрополия

06 ноември 2012 в 18:53 4357 10

Пловдивският митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Пловдивският митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай ще отговаря и за Софийската митрополия, докато се избере временен наместник. Това съобщи в Синодната палата директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

В първата седмица, след като църквата овдовее, ръководството се поема от най-старшия по митрополитско служение член на Светия синод. В момента това е Великотърновският митрополит Григорий. Той има ангажимента официално да уведоми Поместните православни църкви, президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя.

Приживе Максим беше „Български патриарх и Софийски митрополит“. По традиция Българският патриарх е и Софийски митрополит.

Изборът Пловдивският митрополит Николай да отговаря временно и за Софийската митрополия е ясен знак за силните позиции, които Николай има при бъдещия избор на Български патриарх.

Според чл. 40 от Устава на Българската Православна Църква обаче избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

1. да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

2. да е не по-млад от 50 години;

3. да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

4. да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Тази година Пловдивският митрополит Николай навърши 43 години – тоест той не изпълнява условието избираемият за Български патриарх да не е по-млад от 50 години. Това обаче е уставен, а не каноничен проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!