Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Министър Иван Данов провали заседание на комисия в парламента

16 октомври 2013 в 17:40 1452 2

Иван Данов. Снимка: БГНЕС
Иван Данов. Снимка: БГНЕС

Насрочено за днес заседанието на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране не се състоя, защото министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов не се отзова на поканата на депутатите за заседанието. Това съобщи Владимир Митрушев (ГЕРБ) от комисията, цитиран от Фокус.

По думите на депутата, министърът е бил поканен още миналата седмица. „Предвид предстоящото оформяне на проектобюджета и след това приемането на бюджета, във връзка с дейността на това новосъздадено министерство, чиито ресори са жилищна политика, кадастър, устройства на територията, законното строителство, присъстваха всички представители и ръководства на браншовите организации и всички членове на комисията, министърът без никакво предупреждение, без основателна причина – не дойде”, каза Митрушев.

Председателят на комисията Емил Костадинов (БСП) е съобщил на колегите си, че не може да се свърже с министъра и не знае къде е той в момента, и е разпуснал заседанието. „Това показва едно неуважение към присъстващите, а единствената точка в дневния ред беше задаване на актуални въпроси към Иван Данов във връзка с работата на Министерството на инвестиционното проектиране, поискания бюджет, който той ще защитава пред Министерски съвет, какво се случва със специализираните карти“, посочи Митрушев. Става дума за специализираните кадастрални карти на дюните, защитените езера, лагуни и лимани по крайбрежието. Макар че такива карти трябваше да има още преди години, създаването им бе инициирано едва в началото на тази година от кабинета „Борисов“ заради скандала „Дюнигейт“.

При въпросния случай се оказа, че в Несебър е започнало застрояване върху пясъчна дюна, което е забранено, тъй като по закон пясъчните дюни са защитени обекти. Автор на устройствения план за строежа беше арх. Калин Тихолов, който бе номиниран от премиера Орешарски за министър на инвестиционното проектиране. Впоследствие след медийни публикации за многобройните прегрешения на архитекта спрямо българската природа, Орешарски го оттегли и на негово място назначи колегата му от архутектурния университет в София Иван Данов.

„Министърът поне да беше изпратил негов представител, на който да му зададем част от въпросите, които бяхме подготвили”, каза още Владимир Митрушев.

Екзотичното ново министерство, с не особено ясни функции, което дълго нямаше екип и сграда, бе и повод за първия поискан от ГЕРБ вот на недоверие за правителството – заради провал в инвестиционното проектиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews