Марио Любенов призна: Участвах в отвличането и убийството на Мирослава (обновена)

10 юни 2013 в 12:33 3472 2

Мирослава
Мирослава

Марио Любенов - Заека призна, че е участвал в отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник.

Делото, в което той е основен подсъдим, се гледа по съкратената процедура, предаде БНР.

Прокуратурата поиска присъда от 25 години затвор.

На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. 

Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен. Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети за установени от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност. Отвличането и убийството на Мирослава съвпадат с начина, по който е било замислено същото деяние спрямо сина на гръцкия бизнесмен.

Адвокатът на родителите на убитото момиче Анани Константинов пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото „обществото ни се нуждае от справедливост", съобщава "Дарик".

„Човешкият живот е зачеркнат с лека ръка, с безмилостна жестокост", посочиха още адвокатите на почерненото семейство Анани Константинов и Зорница Петрова.

Според защитата на обвиняемия не може да се направи еднозначен извод, че Любенов е извършител на отвличането и убийството.

Мирослава изчезна през 2011 г., а случаят първоначално беше неглижиран от органите на МВР. Тя беше отвлечена за откуп, който така и не беше предаден, а тялото на детето беше намерено три месеца по-късно.

Освен Любенов, за отвличането и убийството на момичето беше задържан и Стойчо Петров – Чочо. По време на следствен експеримент в присъствието на антимафиоти и техен началник той се самоуби, според официалната версия. Тя обаче не беше приета нито от близките на Стойчо, нито на Мирослава, нито на опозиционните по онова време депутати, които направиха свое обратно разследване.

От ареста си и до днес Марио Любенов - Заека отричаше, че е участвал в жестокото убийство и твърдеше, че не познава Мирослава. По пътя към подсъдимата скамейка, той премина през поредица от психиатрични изследвания, престоят в психиатрия и категоричният извод е, че е вменяем и може да бъде съден. 

По делото „Мирослава” са събрани над 40 тома доказателства. За трите дни, в които то беше насрочено, бяха призовани 93 свидетели и трябваше да бъдат приети 27 експертизи. С пълните самопризнания на Марио Любенов обаче разпити няма да има, експертизи няма да се обсъждат. Съдът ще ползва всичко това при постановяване на присъдата.

Обвиненията са за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление. Марио Любенов може да получи доживотна присъда без право на замяна, но заради признаване на вината, съдът е длъжен да намали наказанието и то може да бъде затвор от 20 до 30 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови