Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Година и половина по-късно започва делото за убийството на Мирослава

10 юни 2013 в 07:59 2300 0

Убитата Мирослава
Убитата Мирослава

Година и половина след убийството на Мирослава Николова в Перник започва делото за отвличането и убийството на 18-годишното момиче.

Първото заседание е днес в Пернишкия окръжен съд.

Единственият обвиняем е Марио Любенов-Заека. Другият заподозрян -  Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в присъствието на полицаи по време на обиск в дома му.

За разкриването на случая разследващите разполагат единствено със самопризнанията на самоубилия се Стойчо Стоев. В тях той подробно изяснява всички въпроси около отношенията му с Марио Любенов и за това как да бъде отвлечено момичето и как да бъде взет откуп за това. Между двамата обаче няма нито един документиран телефонен разговор, защото срещите им се провеждали в пълна конспиративност. По този начин вторият заподозрян за смъртта на Мирослава Любенов, не може да бъде обявен за съпричастен към престъплението.

Именно по самопризнанията на Стойчо полицията откри тялото на Мирослава. Той и Стоев имали намерение да поискат откуп от 250 000 евро от Борислав Чолев – приятел на сестрата на момичето.

Мирослава бе отвлечена на 7 ноември 2011 г. Тялото й бе намерено на 12 януари 2012 г.

Откриването на тялото, въпреки сериозното забавяне и самоубийството на основния заподозрян в присъствието на полицаи, бе описано като голям успех от бившия премиер Бойко Борисов. Той даже заръча на заместника си Цветанов да прати "три-четири пържолки" на кучето, изровило тялото, за награда.

Ето думите на премиера тогава, цитирани от Mediapool:

"Два месеца работиха службите, и МВР, по цяла нощ, по това отвличане в Перник. Така, както и предполагах, то е с фатален край и най-близките хора там са искали да вземат пари. Това момиче още същата вечер са го удушили, но вече ги задържахме, отидоха и показаха къде са го заровили. Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се - те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес. Но, за съжаление, трупа го изровиха и е така".

Въпреки че семейството на Мирослава бе разбрало за смъртта й едва преди час, Борисов не се ограничи само с това назидателно изявление по случая, а добави още, че "в продължение на месеци те сипеха хули и отправиха десетки обвинения към служителите на реда, които работиха неуморно за разкриването на случая".

 "Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата, да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като, разбира се, и всички, награда."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови