Маргарита Попова: Писмото на ЕК не е заплаха

02 ноември 2012 в 16:05 2628 1

Маргарита Попова. Снимка БГНЕС.
Маргарита Попова. Снимка БГНЕС.

Вицепрезидентът Маргарита Попова коментира, че изпратеното до България писмо на Европейската комисия за възможен междинен доклад в сферата на правосъдието и вътрешните работи след избора на нови конституционни съдии не е заплаха.

Според нея, за в бъдеще при подобни избори трябва да се акцентира не само на процедурите за подбор на кадрите. 

Попова коментира пред журналисти скандала с избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд и реакцията Брюксел, след като стана ясно, че срещу нея има подаден сигнал, уронващ доброто име на съдебната система. 

Важно е да предлагаме, да избираме по ясно определени критерии хора с безупречна обществена репутация и да не са нужни допълнителни доказателства. Това писмо трябва да е много ясен знак за нас, че трябва да си дадем сметка, че поетите ангажименти в областта на правосъдие и вътрешни работи трябва да продължават да се следват, не само защото сме свързани с механизма за сътрудничество и проверка, който изисква периодични доклади, а просто защото трябва да направим правосъдието и вътрешния ред такива, че гражданите да имат доверие на държавните институции и да работим по правила. Ето затова партньорите ни се обърнаха простичко и ясно с едно писмо, което аз не приемам да се нарича заплаха, каза Попова, цитирана от БНР. 

Очевидно нашите партньори от ЕК са оценили, че имаме проблем в кадровия подбор и структурирането на националните институции в рамките на правосъдието, което е изключително важно за целия ЕС, допълни Маргарита Попова.

В петък следобед председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в което го уверява в "безукорната" репутация на Марковска. "На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси касаещи семейното и имотното ѝ състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство", обяснява Фидосова на Барозу.

В писмото до Барозу е подминато и обстоятелството, че преди ареста му бизнесменът Георгиев се легитимира с личната служебна карта на Марковска. За нея тогава съдията твърдеше, че била загубена, а преди ден пред депутатите обясни, че я забравила заедно с "чантичката си за документи", докато била на гости, и Георгиев поел ангажимент да ѝ я донесе, пише Mediapool.

"(Марковска) подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор", пише още Фидосова, визирайки обвиненията срещу съдийката, че в конфликт на интереси се явявала по дела, по които страна е близкият й приятел и съгражданин – адвокат Румен Еленски", пише още Фидосова на председателя на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!