Парламентът избра представителите си в Конституционния съд

Юлиан Христов 31 октомври 2012 в 10:49 1594 0

Народно събрание. Снимка: БГНЕС
Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Парламентът избра двамата свои представители в Конституционния съд.

Очаквано, това са депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Анастас Анастасов и Венета Петрова-Марковска - заместник-председател на Върховния административен съд. Председателят на ВАС Георги Колев е спряган за близък до властта съдия. Името му се свързва и с първата битка на лобита в новия ВСС след като той предложи кандидатурата на подкрепената от ГЕРБ съдия Соня Найденова за представляващ съвета.

Кандидатурите за членове на КС от парламентарната квота, сред които бяха и депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова и съдията от ВКС Татяна Върбанова, не бяха обсъдени. За Анастас Анастасов гласуваха 122 депутати, един беше против, 8 се въздържаха. Венета Марковска подкрепиха 127 депутати, 13 бяха против, а 13 се въздържаха. Екатерина Михайлова получи гласовете на 41 народни представители, а 59 се въздържаха, а за Татяна Върбанова гласуваха 57 депутати, 21 бяха против и 69 се въздържаха.

Процедурата по избор на конституционни съдии протече подобно на избора на членове за новия ВСС от квотата на парламента. В новия съвет от 11 места повече от половината са заети от кандидати, близки до ГЕРБ - пет излъчени директно от парламенарната група и един от сочената за близка до управляващите РЗС. И в двата съдебни органа няма представители на Синята коалиция.

Според Синята коалиция има договореност между БСП, ГЕРБ и ДПС за избора на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това коментира пред журналисти депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев. Непочтено, лошо за България е това договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС, за да се направи кандидатура, която беше оспорена в публичното пространство, кандидатура на българския парламент с най-много гласове, коментира Веселин Методиев. Не помня парламентът да е бил толкова силно построен в такава коалиция между власт и опозиция срещу публичното мнение, отбеляза той.

Доказателство за договорката е самото гласуване, каза Методиев. Анастас Анастасов - официалният кандидат на управляващите, потъна в това гласуване, защото нямаше гласове на ДПС - 0 бяха, а БСП гласува фактически по-малко за него отколкото за Марковска и затова тя взе най-много гласове, посочи Методиев. БСП си пожертваха включително и собствения кандидат, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови