Съдия чисти името си пред депутати

Юлиан Христов 01 ноември 2012 в 18:30 3345 0

Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Съдия Венета Марковска поиска да бъде изслушана в Народното събрание по повод сигнала за корупция срещу нея.

Тя беше избрана за конституционен съдия от квотата на парламента. Като реакция Европейската комисия заплаши с по-ранен от предвиденото доклад по механизма за сътрудничество заради съмненията около прозрачността в избора, преди който беше получен сигнал за корупция срещу съдийката. Сигналът беше отхвърлен като неоснователен от правната комисия.

Сигналът касае случай от 2010 година, когато в автомобила на бизнесмена Георги Георгиев, е открит пропуск за Върховния административен съд на името на Марковска. Тогава автомобилът на мъжа бил спрян от полицаи за рутинна проверка, което по-късно приключило със скандал и взаимна размяна на обиди. В резултат срещу Георгиев е образувано производство за хулиганство, а полицаите са уволнени, защото си позволили обидни квалификации. 

В писмо до председателя на комисията Искра Фидосова, съдия Марковска заявява: 

По повод избора ми за съдия в Конституционния съд на Република България от Народното събрание и последвалите реакции на някои медии и говорител на Европейската комисия, за да бъдат отстранени всякакви съмнения относно представения срещу мен анонимен сигнал, моля да бъда изслушана в Комисията по правни въпроси. Поради това, че по време на избора не се състоя дебат, нямах възможност да представя на вниманието на депутатите в Народно събрание документи, които според мен имат отношение към получения "сигнал". 

По-рано днес правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че очаква парламентът да даде обяснение на ЕК за това, как е протекла процедурата за избор на конституционни съдии, какво се е случило със сигналите, които са били постъпили. Ковачева смята, че съдия Марковска трябва да излезе и да изчисти името си.

Президентът Росен Плевнелиев определи като обезпокоително посланието на Европейската комисия. Сериозно съм обезпокоен от коментара на ЕК и нейния говорител, надявам се българските институции още повече да увеличат усилията си за прозрачност и много достойни кандидати да бъдат избрани като главен прокурор, както и като предстоящите избори на шефове на различни съдилища. Това е предупредително и много сериозно послание от ЕК, което трябва да се вземе изключително насериозно от български институции, каза той.

Според външния министър Николай Младенов обаче, подобни изказвания на комисията не са коректни и представляват разпространяване на слухове. Ден след избора на конституционни съдии от парламентарната квота, президентът и представители на кабинета по различен начин разчетоха предупреждението на Брюксел. Той смята, че до края на годината България ще покаже сериозен напредък в правосъдието и вътрешните работи и няма да има опасност от извънреден доклад.

Съдията, за който се отнасят сигналите, трябва да намери начин да изчисти името си, тоест да коментира, да даде ясни факти и доказателства за това какво е мнението по изнесените данни и самата процедура наистина да бъде прозрачна, коментира правосъдният министър Дияна Ковачева.

„Днешното ми изявление е, за да се избегнат всякакви съмнения, че съм допуснала някакво нарушение в работата си. И за в бъдеще ще се стремя да бъда на висотата на всеки конституционен съдия. Не съм допускала нарушение на закона”, каза пред депутатите от правната комисия Венета Марковска. Тя коментира и съдържащите се в сигнала намеци за "доверения адвокат" на съдия Марковска - Румен Еленски, с думите: „Познавам се с него повече от 30 години. Познанството ни не се отразява по никакъв начин на работата ми. Ако познанството на магистрат с адвокат е конфликт на интереси, какво да кажем за случаите, когато адвокат е женен за магистрат, каквито случаи има много”. 

„Трябва да сме наясно какво вършим. Това не е част от никаква процедура. Ние сме в необичайната ситуация да изслушваме член на Конституционния съд, който не е встъпил в длъжност”, заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. По думите му - трябва да се посочи дали е ясен авторът на сигнала срещу съдия Марковска.

Пред журналисти съдийката заяви, че има заинтересовани от това тя да не е конституционен съдия. „Смятам, че съм изчистила името си. Може би вие всички сте склонни да вярвате на един анонимен сигнал, а не на един български съдия”, каза още тя.

Колкото до това, че Георгиев участва в една и съща фирма с нейния син, Марковска каза, че не вижда конфликт на интереси или нарушение на закона в случая и синът й е пълнолетен юрист, който има право да участва във фирми.  По-рано днес самият Георги Георгиев заяви, че познава г-жа Венета Марковска, "но е лъжа, че живея и съм живял на семейни начала с нея".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!