Кметът на Банско свиква референдум за нови лифтове в Пирин

09 май 2013 в 20:59 2566 9

Сцена от протеста в София през февруари, организиран от община Банско с искане за нови лифтове. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от протеста в София през февруари, организиран от община Банско с искане за нови лифтове. Снимка: Сергей Антонов

Предложение за местен референдум за разширяване на ски зона Банско с нови лифтове и писти ще внесе кметът на града Георги Икономов на следващото заседание на общинския съвет. Това съобщи пресслужбата на общината.

"Решението на градоначалника е продиктувано от обществените нагласи за окончателното решаване на този наболял проблем. Икономов държи да бъде чут гласът на гражданите на общината и да бъде сложена точка на атаките от страна на псевдоеколозите, както и на всякакви спекулации по този изключително важен за развитието на региона въпрос. През последните два месеца стана ясно, че институциите обръщат гръб на желанието на хората. Време е техният глас да бъде чут!", се казва в съобщението на община Банско.

Става дума за промяната в плана за управление на национален парк "Пирин", която бе поискана от общината с цел да се позволи строителството на нови ски съоръжения в ски зона Банско. В досегашните дискусии обаче ставаше дума единствено за ски зоната над Банско. В днешното прессъобщение вече е замесена и ски зоната над Добринище - въпросната процедура засяга и съседното градче, според общината.

Национален парк "Пирин" е защитена територия от национално значение, обявена още през 80-те години на миналия век и по-късно обявена наново, по настоящия Закон за защитените територии. Паркът е изключителна държавна собственост, каквито са само други два парка  - "Рила" и "Централен Балкан", и резерватите в България. По-строга законова защита има единствено черноморското крайбрежие, което по конституция е недосегаема за частната собственост територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!