Еврокомисията разследва плана за нови лифтове в Пирин

26 април 2013 в 17:36 2586 3

Ски зона Банско
Ски зона Банско

Паралелно със спирането на наказателната процедура срещу България за нарушенията в Пирин, Европейската комисия е започнала ново разследване – за процедурата по промяна на плана за управление на националния парк.

Това съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа). Поисканите от община Банско промени в режима на защитената територия, които да позволят ново ски строителство, не са подложени на екологична оценка и оценка за съвместимост с екомрежата „Натура 2000“ (освен защитена територия – парк, Пирин е и защитена зона в мрежата).

Според българските природозащитни организации, които сезираха ЕК за процедурата, от месеци твърдят, че промените в плана трябва да бъдат предшествани от двете екооценки, в противен случай държавата би нарушила европейското и националното законодателство. През февруари, когато експертен съвет (ВЕЕС) на екоминистерството одобри предложените от Банско промени, ведомството обаче отговори, че предварителна екологична оценка не е нужна.

Във връзка с прекратената наказателна процедура от WWF коментираха, че Еврокомисията е счела, че нарушението в местността Чалин валог не би довело до сериозни последствия за цялата защитена зона в Пирин.

Според WWF Еврокомисията е декларирала, че преди да вземе решение по наказателната процедура, ще изчака българския съд и прокуратура да излязат с решение по другите нарушения, за които са й сигнализирали българските екоактивисти. От организацията припомниха, че все още тече съдебно дело за новия лифт в местността Платото, поставен през 2010 г. Делото е срещу решението на екоминистъра (тогава Нона Караджова) да разреши лифта без нова екооценка.

Отделно, прокуратурата все още не се е произнесла по сигналите срещу друга нередност, извършена през 2010 г. Тогава Караджова разреши и подмяна на стария лифт „Бъндеришка поляна – Коларски път“ с нов, с по-голям капацитет, но изцяло в старото трасе на съоръжението. Тогава фирма „Балканстрой“, подизпънител на концесионера „Юлен“, си позволи на своя глава да удължи просеката, заради което изсече десетки дървета без разрешение. Фирмата бе глобена с максималната административна санкция от 20 000 лв. За неспазване на разрешението на екоминистъра. Прокуратурата бе сезирана, тъй като за незаконна сеч в защитена територия Наказателният кодекс предвижда специални санкции, но досъдебно производство не бе образувано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!