Quantcast

Йовчев смъмри протестиращите, освиркали Орешарски пред БНТ

Последна промяна на 14 септември 2013 в 14:56 4302 37

Цветлин Йовчев

„Едно е да се протестира срещу институциите и тези, които ги представляват, но мисля, че вече се минава в друга крайност, навлиза се в личното пространство на хората, които са избрани легитимно да представляват тези институции. Трябва да дадем сигнали, че това не е добре. Премиерът излезе през задния вход да БНТ, за да се избегнат конфликти и допълнително напрежение.”

Това заяви пред БНР вътрешният министър Цветлин Йовчев в коментар по 92-ия ден на протеста. В петък вечер недоволните граждани се бяха събрали пред сградата на БНТ, където премиерът Орешарски трябваше да се яви за участие, и го посрещнаха с освирквания.

Премиерът отговори уклончиво на въпроса дали някой организира тенденциозно протестите.

„Не само аз и министър-председателят, но и всеки интелигентен човек достатъчно добре може да направи анализ, за да знае кой може да стои зад едни такива протести”, отвърна министър Йовчев.

Вицепремиерът коментира, че МВР няма да се съсредоточава в този въпрос, защото протестните действия не са противозаконни, а са конституционно право на българските граждани. Йовчев обаче подчерта, че властите ще реагират остро на всеки опит за създаване на обществени безредици и за провокации на насилие.

Йовчев бе категоричен, че има значителна промяна в лицето на протестите отпреди три месеца и сега. Като пример той посочи събитията от 4 септември, когато протестиращите причакваха депутатите да пристигнат в Народното събрание за първия си работен ден от новия политически сезон. По думите на Йовчев тогава хората, дошли спонтанно да изразят недоволството си, са били съвсем малка част от демонстрантите. Вътрешният министър изтъкна, че пред парламента е имало много хора, които умишлено са търсили сблъсъци с полицията.

Министър Йовчев заяви, че полицията търси и ще продължава да търси баланс в отношението си към демонстрантите.

„Разчитам и вярвам, че ще успеем да поддържаме този баланс. Обществото ни е  изнервено, чувствително, има оголени нерви в обществото, затова трябва да сме по-внимателни в начина, по който реагираме, защото агресията, която тръгна от политическото говорене, се пренесе и на улицата. Ако полицията с действията си не успее да успокои, допринесе за това да се вдигне градусът на напрежението, аз няма да бъда доволен”, каза вътрешният министър.

Той изрази увереност, че гневът на „спонтанно протестиращите хора” ще бъде смекчен от усилията, които правителството прави, за да подобри ситуацията в страната.

„Обективно, ако следим нещата, не мисля, че има нещо, което би могло да доведе до ескалиране на обстановката или до това да излязат повече хора на улицата. Напротив, това което случва, би трябвало в известна степен убеди хората и някой, ако е имал страхове, да види, че те не се сбъдват, да видят, че се полагат усилия, които според мен са видими, за да се подобрят много неща. Така че по-скоро би трябвало да очакваме, че хората ще се успокоят и ще приемат, и ще подкрепят в някои стъпки правителството”, смята министър Цветлин Йовчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2013 в 14:02

Йовчев - кое му е легитимното на това Правителство? Това , че влезе в Парламента с ИЗМАМА , Това , че още от първият ден започна да Разпродава Държавата, Това , че на вторият месец промени Бюджета и тегли Заем - или това, че въведохте Коменистическият Полицейски ТЕРОР ? Кое от всичко е Легитимно?

15.09 2013 в 11:56

Йове, ша извиняваш, ма ти просто си куку.

15.09 2013 в 11:48

ОСТАВКА! ВЕДНАГА! Тия са национални предатели и престъпници. Мястото им е в затвора!

15.09 2013 в 11:45

За щастие ти си представител на една много малка част от обществото, такива изкопаеми все по рядко се срещат. Казах ли "за щастие"?

15.09 2013 в 11:43

Разбира се че всичко друго е по-добро, от тази шайка червени негодници! ОСТАВКА! ВЕДНАГА!

15.09 2013 в 10:11

Йовчев, не се изказвай неподготвен за да не бъдеш и ти линчуван от тълпата барабар с тумбестите полицаи, които са заприличали на шопари от лежане и почесване отзад !! :D :D :D

15.09 2013 в 08:45

Орешарски и Йовчев им е през оная работа за България.

15.09 2013 в 08:38

Тоя се има за интелигентен, и Орехарски бил интелигентен.
Когато институциите, които управляват държавата ЛЪЖАТ, когато министър-председателят ЛЪЖЕ, когато Вие г-н министре ЛЪЖЕТЕ, всеки има право да ви иска сметка днес ЧЕСТНИТЕ ХОРА ИСКАТ ОСТАВКАТА ВИ, утре честен и независим български съд. От това Ви е страх, Вас и господарите ви. Страх ви е, че могат да се намерят ПОЧТЕНИ и НЕКОРУМПИРАНИ хора, който ще се опитат да направят България уважавана европейска държава, в която за Вас и подобните Вам няма да има работа. От това ви страх. Страх ви е, че мръсните ви дела, на Вас и Господарите ви ще станат достояние на хората, които ще ви потърсят сметка, както на вас така и на Господарите ви. Дали ще го доживея, зависи от нас, хората които имат смелост да ви искат сметка.
Бъдете здрав и се опитайте да бъдете поне малко почтен - дайте си оставката.

15.09 2013 в 00:36

+++

14.09 2013 в 21:58

Пинокио на вътрешните работи пак се изказа неподготвен. А, заплахата от устата на премиера, че има информация, кои са хората на протестите, какво е бе цървул милиционерски? Това е все едно да каже, знам кои са хората, които пускат писма в централна поща. Ние сме навлизали в личното пространство на боклука-премиер. Излязъл е не през задния изход а през главния изход за боклуците, така, че всичко е протекло така както трябва да бъде за такива отрепки като вас.