Повече от 1000 полицаи охранявали белия автобус

Юлиан Христов 13 септември 2013 в 13:17 2597 5

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

Повече от 1000 полицаи са били мобилизирани при охраната на Парламента по време на сблъсъците в нощта срещу 24 юли.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че вечерта са изпратени 191 полицаи, от които 51 от специализираните сили. След ескалиране на напрежението е обявена тревога и на място са изпратени допълнително 440 служители. От близките дирекции са командировани още 160 служители. На следващия ден от близките дирекции на МВР са командировани още 240 полицаи. 

Йовчев отговори на въпрос на предшественика си в МВР Цветан Цветанов, който поиска обяснение кой е разпоредил белият автобус с депутати да премине през събралите се протестиращи. Това действие е провокирало напрежението, след което имаше и пострадали протестиращи. Йовчев отговори, че всички управленски решения и действия, както и използването на тактически способи са съгласувани с главния секретар на МВР.

Вътрешният министър каза още, че МВР не е оказвало репресии спрямо протестиращи. Той отговори на въпрос на депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Андонов, които се поинтересуваха защо е била извършена проверка на автобус с протестиращи от Благоевградско и кой е разпоредил политическа репресия спрямо тях. 

Йовчев обясни, че на 31 юли е получен сигнал в ОД на МВР – Благоевград от СДВР за проведен нерегламентиран протест в София. „Участие в протеста са взели лица от други населени места, някои от тях грубо са нарушавали обществения ред и са провокирали служителите на реда. За установяване на тези лица е създадена организация от ОД на МВР – Благоевград. При проверката е установено, че пътуващите в автобуса лица са участвали в протеста. На всички тях са връчени призовки да се явят на 1 август за обяснение в ОД на МВР – Благоевград. На 18 от участниците са снети обяснения. Съставени са им протоколи за предупреждения да не нарушават обществения ред. Към 21.00 часа на 31 юли за изясняване на същия сигнал е спрян и друг автобус. Пътуващите 28 лица са протестирали в София”, обясни Йовчев.

„Спрямо протестиращите не е упражнявана полицейска репресия. Действията за проверка на сигнала за нарушаване на обществения ред са били изцяло в рамите на закона”, подчерта министърът.

На 4 септември група протестиращи граждани в София грубо нарушиха обществения ред, събориха неправомерно заграждения, не изпълниха полицейско разпореждане и оказаха съпротива. Бяха проведени мероприятия и бяха установени 11 лица, които са пътували по същия маршрут в автобус с благоевградска регистрация. Води се досъдебно производство по случая, обясни Цветлин Йовчев.

Общите извънредни разходи на МВР за протестите в периода 14 юни – 5 септември са в размер на 1 380 040 лева. До 5 септември за охрана на протестите, в столицата са били командировани 3660 служители от 21 областни дирекции на МВР.

Стойността на положения извънреден труд на полицаите възлиза на 202 330 лева, а останалите над 1 млн. лева са реално положеният труд и други разходи за охрана на протестите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки