Изявлението на студентите след провокацията (видео)

Николаос Цитиридис 27 октомври 2013 в 15:57 2417 1

Студентите след провокацията.
Студентите след провокацията.

След провокациите тази сутрин срещу студентите окупирали СУ, младежите там дадоха ясната заявка, че грозните сцени от днес са показно за това, че властта се опитва да "атакува идеалната цел".  

В свое изявление те поискаха помощта на хората, които ги подкрепят, днес в 18:00 часа пред главния вход на Ректората. Ето и пълното изказване на студенттите: 

 "Ние знаехме, че ще има провокации. Бяхме предупредени, че ще се случи това нещо. Това което се случи тази сутрин беше изумително за всеки един от нас, за всеки гражданин на тази страна, защото тук шайка хулигани беше ръководена от член на българското народно събрание. А полицията се забави и не си свърши работата, затвори си очите. Очевидно е, че рано или късно ние ще бъдем изметени от тази сграда по един или друг начин. Тази сграда е символ на една идеална цел, подчертали сме, че тя не е политическа. Идеална цел, която беше атакувана по най-мерзкия начин. Отговорът на това нещо е само един, ние призоваваме нашите родителите, учители, съседи, целия народ, да излезе и да ни подкрепи, защото ние не сме свръх човеци и не можем да държим един от малкото чисти символи на тази страна дълго време далеч от все по рафинираните провокации и опитите да бъдем изхвърлени от тук. Призоваваме ги да дойдат в 18:00 часа днес на паметника на двамата братя пред СУ, да ни подкрепят и да заявят волята си да живеят в свободна демократична държава, където институциите, които пазят реда не си затварят очите пред хулигански прояви с политически цели. Искаме да кажем, че няма утре, има само днес. 50 000 души юни месец вярваха, че ще има утре и вдруги ден и се прибраха и енергията им се изчерпа. Днес българската нация трябва да направи своя избор..."

Изявлението на студентите беше дадено след като тази сутрин група бръснати младежи, предвождани от Нина Гергова и лидерът на младежкото БСП Андрей Вълчев, се опитаха да агресивно да нахлуят в Ректората. Само след няколко минути хора, които подкрепят студентите се появиха да защитят младежите и по-голямата част от контрапротестърите се разотидоха. 

Днес своята ясна и категорична подкрепа дадоха артистите на България - от утре театрите ще  прекъснат работа в знак на солидарност към студентите. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови