Театрите затварят, солидарни със студентите (видео)

Александра Маркарян 27 октомври 2013 в 14:42 3699 14

Пълна окупация на СУ  Снимка:  Сергей Антонов
Пълна окупация на СУ Снимка: Сергей Антонов

"Съвсем скоро това ще се случи и с театрите в България заради глупава политика на управление на театрите и на културата. Като започнат да затварят театрите в България, колегите ми всичките ще дойдат тук. Съвсем скоро това ще се случи."

Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Актьорът отиде при студентите в двора на Ректората на Софийския университет, за да изрази подкрепата си. С него бе и колегата му Ивайло Захариев.

"Очаквам всичките си колеги да дойдат тук. Ето, Младежкият театър вече прие декларация, в която подкрепя протестиращите студенти и съм сигурен, че съвсем скоро всички ще дойдат тук. Моята задача е да им дам сигнал. И този сигнал ще дойде утре", каза още председателят на Съюза на артистите в България.

"Младежкият театър е с вас, Народният театър е с вас. Вие сте двигателят", окуражи Мутафчиев събралите се в двора на Ректората младежи.

В декларацията си, прочетена пред публиката след представлението НОРДОСТ, екипът на театъра заявява:

"Посвещаваме този спектакъл на будните студенти от Софийски университет, които дръзнаха да покажат своето несъгласие и непримиримост към случващото се в държавата и категорично да заявят своята гражданска позиция.

Присъединяваме се към тях и техните искания, обявявайки се срещубеззаконието и липсата на политически морал.

Солидарни сме с формите на протест на студентите, заставаме зад будната съвест на младите, защото те са нашата публика и нашето вдъхновение. Наша мисия е да ги подкрепяме.

Театърът е създаден преди хиляди години като творческа форма за гражданско възпитание и морален коректив. Днес ние правим театър по същите причини и не можем да търпим подмяната и заличаването на ценностите, както и неправдите в обществото.

Затова нашата форма на протест и солидраност ще бъде чрез изкуството, което правим.

Благодарим ви, че бяхте наша публика тази вечер!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!