Инвеститори в екоенергия: ДКЕВР не ни чува

31 октомври 2012 в 13:22 2144 2

Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС
Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС

Производителите на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се оплакаха днес от пълна незаинтересованост към техните призиви за диалог с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Присъстващият на срещата шеф на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян се пошегува, че през 2012 г., пет години преди 100-годишнината от Октомврийската революция, отново се връщаме към експроприациите (конфискация на частна собственост - б.а.).

Срещата на основните инвеститори в зелената енергия в хотел „Шератон“ започна с шега за вчерашната прогноза на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев за скока на цената на тока с нови 4%, дошла точно навръх Хелоуин.

 Председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов коментира пред журналисти, че по време на срещата си с еврокомисаря по климата Кони Хедегаард е получил уверение за сериозни проверки от страна на ЕК по казуса. Според него производителите очакват Върховният административен съд (ВАС) да отмени напълно решението на ДКЕВР, а не само да спре изпълнението му. Той цитира сценариите на ЕК за ВЕИ енергията към 2050 г., когато на територията на ЕС между 55% и 73% от потреблението трябва да е от зелените централи.

 Според Пенко Пенков от БФА в сектора са заети около 20 хил. души, инвестирани са над 5 млрд. лв., като 2 млрд. лв. са кредитите на българските банки. Според данните му към 2020 г. предстои да бъдат инсталирани почти също толкова мощности колкото досега (около 1 600 мегавата), за да се покрият критериите за 16% ВЕИ в националното потребление.

 Председателят на Българската вятърноенергийна асоциация (БГВЕА) Себастиан Льоб пък иронично вметна, че след като държавата удари сектора с рязкото намаляване на преференциалните цени от 1 юли и с въвеждане на такса достъп, може да се каже, че в най-близко бъдеще банките ще станат основните оператори на зелените централи в България.

 Според шефа на AES Solar у нас Анелия Ърдли, най-силно ще пострада инвестиционният климат в България поради държавната политика срещу ВЕИ-инвеститорите. „Нямаше никакъв активен диалог с държавата – ДКЕВР не проведе обществено обсъждане, за да чуе експертите, взе решението на закрити врати“, каза тя. Според нея самите компании вече са „пред банкрут“, гражданите ще плащат все по-скъп ток, а банките „ще имат проблем с финансирането на каквито и да било проекти, свързани с регулаторно влияние на държавата“.

 Шефът на „УниКредитБулбанк“ и на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пък сравни ситуацията с национализацията навръх революция. Според него нормално е ДКЕВР и МИЕТ да реагират на призивите на бизнеса и да седнат на масата за диалог. Той също така подчерта,  че чуждите инвеститори трябва да печелят в България, а банките не искат да се месят в сектора. „Не е работата на банките да се занимава с цените на тока“, каза той. Според него капиталът с български произход е толкова малък, че само в най-добрите времена би могъл да доведе до растеж от 1%-2%, ако липсват чуждите инвестиции. Хампарцумян още в началото на октомври е пратил писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с очакваните фалити във ВЕИ-сектора, но изглежда, така и не е получил отговор.

  Николай Марченко  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!