Янев: Комунистите и ДПС разболяха Борисов

Елица Мартинова 04 март 2013 в 12:57 2142 2

 Яне Янев,  Снимка: БГНЕС
Яне Янев, Снимка: БГНЕС

„Считам, че e много гадно, непочтено тогава, когато вече стане въпрос за личностни атаки. Комунистите, ДС и ДПС нанесоха много тежък здравословен удар на Борисов, което не е човешко“, заяви на брифинг в понеделник лидерът на РЗС Яне Янев.

Думите му бяха коментар относно повторния прием в болница на премиера в оставка Борисов.

„В такива моменти хората показват своите лица. Считаме, че въпреки нашите разногласия във времето и въпреки нашите тежки спорове с Борисов, сме доказали, че работим последователно за нашата основна теза – смяна на модела, нова Конституция и нов тип управление във всички власти. Готови сме и сега да спорим с Борисов, затова искаме час по-скоро човекът да оздравее и да има нормална възможност да си реализира тезите. И на най-големимте ни душмани не желаем болести. Обадих се на Борисов и му пожелах скорошно оздравяване“, добави още Янев.

„Имам достоверна информация, която заради българското законодателство не мога да споделя, че руски олигарски и мафиоти са подклаждали протестите. Включително и при разговора на Борисов с президента Путин е предречена настоящата обстановка. С последните си действия г-н Борисов се самооопредели като основен играч в дясното пространство и предполагам, че изживява доста тежко събитията“, уточни Янев.

Той беше категоричен, че партията му е скъсала всякакви отношения с варненския бизнесмен Веселин Марешки.

„При така създалата се ситуация във Варна, РЗС е политическа сила, която е извънсистемна, винаги е била срещу този модел и се съобрази с мнението на хората. Ние считаме, че ситуацията от деня на подписване на споразумението с Марешки до момента се е променила. Тогава считахме, че Марешки има влияние във Варна, но сега разбрахме директно от гражданите на Варна, че това влияние не съществува“, обясни лидерът на РЗС.

Янев съобщи, че за предстоящите парламентарни избори ще търси коалиция с граждани и граждански сдружения.

„За да могат гражданите да направят информиран избор“, от РЗС предлагат промени в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Внесените в петък текстове ще задължат нови лица да декларират материалното си състояние. Промените добавят към съществуващия регламент шефовете на ЕРП-тата и членовете на контролните органи в сектора, служителите на ВСС, както и еврокомисарите на България. Ако бъде приет новият регламент, всички кандидат-депутати ще трябва да декларират материалното си състояние и да представят документа пред Централната избирателна комисия.

„От РЗС искаме в навечерието на изборите гражданите да могат да направят информиран избор. Години наред за определени политици се гадае какво е материалното им състояние. Считаме, че тази несправедливост трябва да се коригира и да излязат парите и имуществото на тези, които бяха пазени с чадър с години“, аргументира се Яне Янев.

Той подчерта, че няма технически пречки промените да бъдат гласувани в оставащото работно време на настоящия парламент.

„ Ние не правим някаква нормативна база, която е съвършено нова, ние просто попълваме празноти в действащото законодателство“, допълни лидерът на РЗС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews