И в България отбелязват Световния ден срещу фракинга

Вероника Шербанова 21 септември 2012 в 17:45 3434 1

Редица държави по целия свят ще се включат в събота в Световния ден срещу фракинга. Целта е с различни събития да се отправи призив фракингът да бъде забранен.

Организаторите се надяват да привлекат вниманието на властта с надеждата да се сложи край на добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване, който по думите им е доказано разрушителен за природата и вреден за човешкото здраве.

В България в Световния ден срещу фракинга ще се включат поддръжници на каузата от София, Добрич, Шумен, Несебър, Крумовград и др.

В столицата инициативата ще бъде отбелязана в 17.00 часа в градинката между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Народното събрание.

Предвидени са видеопрожекции, музика, нова информация около темата "Шистов газ", обясниха организаторите от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване.

„Да отпразнуваме нашата победа, да отправим недвусмислено послание към управляващите, че сега действащият мораториум върху шистовия газ в България трябва да бъде затвърден със Закон (за какъвто закон настояваме от самото началото на нашите протести!), че продължаваме да чакаме въвеждането на строг контрол с гражданско участие, съвременни стандарти, нова нормативна база, спиране на разграбването чрез концесии и офшорки ..., както и да подкрепим исканията на милионите хора по света, отстояващи правото си на живот в чиста и безопасна, свободна от фракинг околна среда!“, се казва на Фейсбук страницата на Световния ден срещу фракинга.

След поредица от протести в началото на годината беше наложен мораториум върху добива на шистов газ у нас. В средата на юни забраната за фракинг беше частично отменена. Мотивът за повторното разглеждане на доклада на временната парламентарна комисия за шистовия газ беше, че тази формулировка пречи на конвенционалния добив на нефт и газ.

"България е светъл пример за останалите страни и народи, които все още водят борба за това фракингът да не бъде прилаган на тяхна територия или да бъде спряна работа на сондите там, където те вече действат", заявиха организаторите, като напомниха, че само в две държави е постигната забраната за фракинг - България и Франция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!