Форум за Людмила Живкова в СУ събуди травмите от комунизма (снимки)

Последна промяна на 19 октомври 2012 в 15:05 3249 9

Живкова 6
Живкова 6

Научна конференция на Софийския университет "Свети Климент Охридски" предизвика протест в Ректората и реактивира обществено противопоставяне от началото на демократичния преход – на комунисти и антикомунисти.

Международният научен форум „Културното отваряне на България към света“, посветен на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, разгневи симпатизанти на традиционната десница и демонстранти издигнаха плакати "БКП, КПСС - вън от Алма матер" пред новата конферентна зала в Ректората на СУ.

Началото на конференцията беше отложено с час и половина, а дъщерята на Людмила Живкова Евгения напусна форума, въпреки че беше подготвила доклад.

Противоречивият форум

Предварително заявените теми и участници в научната конференция „Културното отваряне на България към света“ предполагаха едностранчиво и тенденциозно проследяване на обществената дейност на дъщерята на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Сред поканените лектори има множество приближени до Людмила Живкова фигури като Светлин Русев, Любомир Левчев и Гергина Тончева, както и интелектуалци и учени, които не крият левите си пристрастия.

Изненадани сме от политическия характер на случващото се. Конференцията не случайно се провежда в Софийския университет, защото става въпрос за историческа конференция, посочи Искра Баева, един от лекторите във форума.

Възмущение предизвика и появата на Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел в Шесто управление на комунистическите тайни служби.

Реабилитация или провокация

От друга страна десни интелектуалци и политици изразиха възмущението си от форума. Евродепутатът от ЕНП и преподавател по политически науки в Софийския университет Светослав Малинов коментира, че „комунистическият режим на БКП е обявен за престъпен със закон на българското Народно събрание“.

„Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет – един от символите на свободата. Първите опити да се оспори публично диктатурата се случиха в аудиториите на Алма матер. Българските студенти няколко пъти, в решителни за нацията моменти, окупираха университета и защитиха европейския ни път. Има нещо особено цинично, че се канят да честват един министър на диктатурата в същата сграда, в която студенти и преподаватели скандираха „Свобода!”. Онази свобода, която режимът на Живкови беше тъпкал толкова дълго време“, категоричен е Малинов.

Депутатите от Синята коалиция в българския парламент също излязоха с декларация „относно опита за реабилитацията на комунистическия режим от ректора на СУ „Кл. Охридски”.

Депутатите от Синята коалиция сме възмутени от опитите на ректора проф. Иван Илчев да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП. Т.нар. „научна конференция”, която Университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света, коментираха представителите на традиционната десница в България.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2012 в 15:46

Случилото се показва, че у нас все пак започва да се заражда някакво гражданско общество. Няма спор, че прекадяването пред портрета на Людмила трябваше да срещне съпротива, защото това не беше научна конференция, а събиране на живите носители на "червения пламък" в душите.

20.10 2012 в 14:49

Комунистическата номенклатура, която по Тошово време имаше безочието да подсигури със „законни привилегии” своите наследници и която след 1989 г. присвои по криминален път активите на целокупния български народ, превръщайки своите синчета и внуци в безскрупулни „едри капиталисти”, сега има наглостта да хули с епитет „реститути” потомците на ония ограбени, репресирани и физически ликвидирани от самите тях стопански инициативни личности, които с градивни усилия са станали двигател на българския икономически прогрес ! Какъв цинизъм ! Какъв цинизъм !
Ако искаме да не бъдем като тях, обаче, трябва да имаме моралната сила да ценим всяко добро дело, независимо от кого е сторено. Опитът на Людмила Живкова да опази българската културно-историческа и политическа самостоятелност на цената на собствения й живот от нескривания имперско-асимилаторски апетит на Кремъл, трябва да бъде оценен от всички българи по достойнство !

20.10 2012 в 13:00

Ванга: И мина време и видях я, Людмила е светица!
http://www.vbox7.com/play:02d7191d57

20.10 2012 в 10:55

Провалът на живковата прислуга във властта беше неизбежен, все пак едно е да си слуга на държавник, учен, друго е да си слуга на селския овчар, сложен начело на държава. Сега им остава само пропагандата, която всъщност е много смешна, защото е пълен абсурд диктатурата на пролетариата, т.е. най-простите и бедните да роди култура или поне да може да консумира култура. Снощи и бодигардът на овчаря се превъзнасяше по телевизията - построил, платил, ама рамките на простотията, която го е излъчила да й защитава интересът, не му позволяват да се осъзнае като карикатура. Това не е кинопреглед от 50-те години на миналия век, че да се похвалим с висок комин или нов краварник, днес държавите се борят и се хвалят с друго - космически изледвания, лекарство против рак, нови технологии. С всичко това и ние можем да се похвалим, ама ние се хвалим, че турска фирма с европейски пари, които "Бойко платил" ни е построила път, и да корените на явлението Борисов са там назад в културата на соца, културата на овчарските фамилии, които овчарските учени се опитват да честват в университета на държава от ЕС в 21 век.

20.10 2012 в 00:27

Хрумна им на политическите трупове, които ще направят какъвто си искат цирк, само и само да се говори за тях в медиите.

19.10 2012 в 20:04

Там е работата, Юлия - не се изследват "проблемите" около тази личност, а по-скоро се прави опит за реабилитация на комунизма, представяйки отделни членове на доктаторското семейство в едва ли не героична светлина. Само като погледна физиономиите на онези хрантутници дето си изкараха живота като червена аристокрация, подмазвайки се на Татовата щерка, и веднага ми става ясно за какво "проблеми" искат да си говорят. Например защо не й се вдигне паметник или не се издаде още някоя книга дето я възхвалява как видиш ли се опълчила на баща си. Така му викат тия на глезенето на принцесата, отворила Лувъра в неприсъствен ден и платила за това от нашите пари. Само че за този истински проблем никой от тези участници не би отворил и дума. Нито пък за това, че години наред, водена от нарцисизъм, маскиран като меценатство, се е разпореждала с нашите пари, давайки ги на съмнителни псевдоинтелектуалци, които бъркат признанието от диктатора с народното такова!
Гнус ме е от такива хора - както и от факта, че още ги търпят в публичното пространство!

19.10 2012 в 19:35

Не е престъпление комунистите да си правят конференции и събирания. Престъпление е, че това става под името "научна конференция" и е в Университета.

19.10 2012 в 17:52

Комунизмът е част от миналото ни, независимо дали на всички им харесва или не! А, работата на историците е да изследват миналото! Не разбирам, откъде на някого му хрумна, че организирането на научна конференция, изследваща проблемите около личност от близкото ни минало, е престъпление?

19.10 2012 в 15:23

Невероятно! Нима има някаква надежда?