Ентусиасти срещу ядрената енергетика пред парламента

Елица Мартинова 14 декември 2012 в 09:20 1574 0

Активисти протестират срещу ядрената енергетика пред парламента
Активисти протестират срещу ядрената енергетика пред парламента

Петима ентусиасти от екологично сдружение "За земята" протестират против ядрената енергетика пред парламента.

Студеното време не е уплашило младите хора, които са дошли да изразят позицията си срещу развитието на ядрена енергетика в България.

"Тук сме, за да проведем антиядрено училище за граждани и политици", посочиха активистите.

Те уточниха, че ще идват пред парламента всеки петък и обещаха, че всяка седмица ще стават все повече.

Денят на демонстрацията не е избран случайно - те се надяват да привлекат вниманието на министрите, които идват за парламентарен контрол в петък.

Демонстрантите подхвърляха голяма оранжева топка със знака за радиоактивност. Те целят да направят аналог с политиката на правителството, което по думите им си "играе с опасна тема".

"Строителството на мощност, която струва десетки милиарди, изисква замразяване на публичните средства за минимум 10 години, а това са средства, които могат да финансират много по-смислени проекти", изтъкват от сдружението.

Протестиращите уточниха, че референдумът за АЕЦ "Белене" е само поводът за демонстрацията. По думите им причината за тяхното недоволство е липсата на дългосрочни перспективи в енергийната политика на страната.

"Вместо инвестиции в динозавърски технологии като АЕЦ България трябва да се насочи към развитие на енергетика в крак с времето.  Ако си построим нова АЕЦ, тя ще трябва да остане оперативна до 2060-2070 г., а къде ли ще са стигнали технологиите дотогава?", питат риторично активистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!