АЕЦ „Козлодуй“ се провали на международен стрес тест

Последна промяна на 13 декември 2012 в 17:34 1800 3

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Рутинна визита на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е установила съществени пропуски в подготовката на АЕЦ „Козлодуй“ за инциденти. Това съобщи Фокус, цитирайки Агенция Франс прес.

Двуседмичната инспекция на МААЕ за сигурността на единствената българска АЕЦ е приключила със заключение, че в нея „няма създадени насоки за управление в случай на сериозни инциденти, които биха настъпили в случай на отворен реактор или в резервоарите за складиране на гориво“.

„Анализите на причините и следствията не се извършват всеки път с необходимата изчерпателност, за да се предотврати възникването на събития, свързани с човешки действия”, се казва в заключенията на международната агенция. 

Експертите на МААЕ са препоръчали да се въведат оценки за радиационните дози, на които са подложени служителите на атомната централа. Освен това екипът е установил „положителни практики, прилагани в АЕЦ, които ще бъдат споделени от МААЕ с ядрената индустрия по света”. 

Проверката в АЕЦ Козлодуй е част от серията стрес тестове на всички атомни електроцентрали в света, които МААЕ започна след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2012 в 18:22

А някой спомня ли си кой беше назначен за директор на АЕЦ''Козлодуй'' от ГЕРБ? Този същия се опитваше да оправя топлофикациите, като се въведе забрана за отказ от парно отопление.

13.12 2012 в 18:22

Тая работа с отворения реактор прилича на вица със Зайо и шапката. Обяснение какво става при пълно стапяне на такъв реактор има даже и при нас, оттатък във Форума. Това е една от малкото централи по света, за които това не е надпроектна авария.

Оценки на радиационните дози има откакто има централа и ако сега няма, те ще да са отпаднали при новия гербав шеф. А най прилича цялата новина на това някой да не си е приготвил правилните папки за идването на проверяващите.

13.12 2012 в 17:53

Да видим сега отговора на ядрената мафия.