АЕЦ „Козлодуй“ се провали на международен стрес тест

13 декември 2012 в 17:34 2272 3

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Рутинна визита на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е установила съществени пропуски в подготовката на АЕЦ „Козлодуй“ за инциденти. Това съобщи Фокус, цитирайки Агенция Франс прес.

Двуседмичната инспекция на МААЕ за сигурността на единствената българска АЕЦ е приключила със заключение, че в нея „няма създадени насоки за управление в случай на сериозни инциденти, които биха настъпили в случай на отворен реактор или в резервоарите за складиране на гориво“.

„Анализите на причините и следствията не се извършват всеки път с необходимата изчерпателност, за да се предотврати възникването на събития, свързани с човешки действия”, се казва в заключенията на международната агенция. 

Експертите на МААЕ са препоръчали да се въведат оценки за радиационните дози, на които са подложени служителите на атомната централа. Освен това екипът е установил „положителни практики, прилагани в АЕЦ, които ще бъдат споделени от МААЕ с ядрената индустрия по света”. 

Проверката в АЕЦ Козлодуй е част от серията стрес тестове на всички атомни електроцентрали в света, които МААЕ започна след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews