ЦИК регистрира три комитета против АЕЦ „Белене”

Последна промяна на 08 декември 2012 в 19:36 2067 7

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, Снимка: БГНЕС
Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия е регистрирала три инициативни комитета, които ще застъпят позицията против строежа на АЕЦ „Белене”.

Трите заявления са постъпили в Комисията от Мария Капон от ЕНП, Иван Иванов от „Синята коалиция” и Борислав Сандов от партията „Зелените”.

Комитетът на Капон „БеляНЕ” е  подкрепен от 11 000 подписа, от „Синята коалиция” са внесли в ЦИК 14 830 подписа, а „Зелените” са прескочили за малко прага от необходимите 7000 подписа.

Регистрацията на трите комитета ще им даде право да бъдат страна по референдума, който ще се проведе на 27 януари.

Това означава, че по време на 1-месечната информационна кампания те ще могат да изразят позицията си чрез рекламна кампания.

Активистите на Сандов ще се опитат да убедят българските граждани, че ядрената енергетика е потенциално опасна и неаргументирано скъпа. Според „Зелените” икономиката на България трябва да се обърне към възобновяемите енергийни източници.

Стратегията на „БеляНЕ” и Мария Капон все още не е ясна, но писмената позиция до ЦИК е формулирана така „НЕ на развитието на ядрена енергетика с нова ядрена централа”.

Инициативният комитет на „Синята коалиция” по същество не е „против” нова ядрена мощност, но смята, че площадката при Белене е твърде опасна заради интензивната сеизмична активност при Вранча.

Десницата настоява държавата да работи за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

ЦИК е отказала регистрация на инициативен комитет на ВМРО, макар че националистите са събрали достатъчно подписи. Аргументът на Комисията е, че ВМРО нямат ясно обоснована позиция по темата и преповтаря чужди тези.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2012 в 17:01

това беше към коментар №1 ...

09.12 2012 в 10:52

http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

Таблиците тук показват, че всъщност ядрената енергия е сред най-скъпите (ако централа се построи сега). И то без да са включени разходите за съхранение на отработеното гориво или за извеждане на реакторите от експлоатация. Ако сложим и корупционния фактор' нещат отиват мног на зле. А енергията от Козлодуй е евтина, защото първоначалните разходи са били за сметка на държавата, а извеждането на реакторите - за сметка на ЕС. Все едно държавата да поеме разхода по инсталирането на вятърни перки. Тогава ценят на вятърните енергия ще е близка да нула.

09.12 2012 в 10:32

Тогава обори това:
1. Енергоефективността на индустрията и жилищата ни е плачевна, затова е по-добре да инвестираме в подобряването й, отколкото в нови мощности.
2. Мутро-милиционерите не могат и кокошарник да построят както трябва, защо да им поверяваме строеж на АЕЦ?
3. ВЕИ не са само ФВ-панели върху земеделска земя или ТЕЦ-а в Етрополе. ВЕИ са и подобрена ефективност и стабилност на мрежата.
4. ВЕИ са енергийна, а оттам и финансова независимост от монополите и от държавата. Дори само заради това си струва да се развиват!

09.12 2012 в 10:29

Всички повтарят като папагали колко евтина е ядрената енергия, само че истината е съвсем друга и при сметките на подкрепящите ядрената енергетика се игнорират много фактори, които не са удобни. Целта на този голям инвестиционен проект, както и на всеки друг със значителен бюджет, не е подобряване благосъстоянието на българския народ, а източване на огромни средства с най-различни далавери и измами, които в крайна сметка пак са платени от нас. На някои хора не им е удобно да има силно развитие на ВЕИ, защото там е много по-трудно да се създаде монопол и контрол. Погледнете си сметката за ток и вижте колко се плаща за ВЕИ и колко за други глупости, несериозно е някой да се оправдава с ВЕИ инсталациите за цената на тока. Просто погледнете как се формира цената за квтч и спрете да говорите несвързано.

09.12 2012 в 10:25

А защо никой не споменава гео-термалната алтернатива???

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D 1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Доколкото знам, възможностите и са огромни, неизчерпаеми и 100% чисти!

09.12 2012 в 10:15

Най-състоятелна изглежда позицията на"синятя коалиция",но и тя може да бъде оборена.

08.12 2012 в 22:13

Интересно как тия хора ще обосноват "алтернативната енергетика"? За мене е смешно лесно да обоснова тяхната несъстоятелност, и единствената възможност на ядрената.
Прочее, тия неща ги пише в учебниците за 8 ... 10 клас, и очаквам те да платят компенсация на обществото за безсмислено издуханите ресурси.