ЦИК регистрира три комитета против АЕЦ „Белене”

Елица Мартинова 08 декември 2012 в 19:36 2490 7

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, Снимка: БГНЕС
Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия е регистрирала три инициативни комитета, които ще застъпят позицията против строежа на АЕЦ „Белене”.

Трите заявления са постъпили в Комисията от Мария Капон от ЕНП, Иван Иванов от „Синята коалиция” и Борислав Сандов от партията „Зелените”.

Комитетът на Капон „БеляНЕ” е  подкрепен от 11 000 подписа, от „Синята коалиция” са внесли в ЦИК 14 830 подписа, а „Зелените” са прескочили за малко прага от необходимите 7000 подписа.

Регистрацията на трите комитета ще им даде право да бъдат страна по референдума, който ще се проведе на 27 януари.

Това означава, че по време на 1-месечната информационна кампания те ще могат да изразят позицията си чрез рекламна кампания.

Активистите на Сандов ще се опитат да убедят българските граждани, че ядрената енергетика е потенциално опасна и неаргументирано скъпа. Според „Зелените” икономиката на България трябва да се обърне към възобновяемите енергийни източници.

Стратегията на „БеляНЕ” и Мария Капон все още не е ясна, но писмената позиция до ЦИК е формулирана така „НЕ на развитието на ядрена енергетика с нова ядрена централа”.

Инициативният комитет на „Синята коалиция” по същество не е „против” нова ядрена мощност, но смята, че площадката при Белене е твърде опасна заради интензивната сеизмична активност при Вранча.

Десницата настоява държавата да работи за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

ЦИК е отказала регистрация на инициативен комитет на ВМРО, макар че националистите са събрали достатъчно подписи. Аргументът на Комисията е, че ВМРО нямат ясно обоснована позиция по темата и преповтаря чужди тези.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!