ДСБ искат оставката на Борисов заради Чакъра

Лъчезар Вълев 12 ноември 2012 в 12:51 2431 2

Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов не може да продължи да изпълнява задълженията си на министър-председател след решението на съда в Страсбург по случая "Чакъра". Той трябва да се оттегли от поста си.

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Светослав Малинов.

Поводът за поисканата оставка е случаят от декември 2003 г., когато по заповед на Бойко Борисов (тогава главен секретар на МВР) е бил убит с гранатомет Тодор Тодоров-Чакъра в къщата си в Харманли по време на полицейска акция.

"Неприятно сме изненадани, че едно събитие, свързано с решение на Европейския съд по правата на човека, мина почти незабелязано през българските медии и не предизвика особени реакции", заяви Малинов. Той изтъкна фактите около случая с убийството на Чакъра и осъдителната присъда, която България получи за това.

"В осъдителната присъда изрично е записано, че вътрешният министър тогава е разпоредил да не се предприемат никакви действия, докато не пристигне главният секретар. Борисов пристига, поема нещата в свои ръце и всички знаем какво се случва. Щом има присъда, има извършено престъпление", каза още Малинов. Според него това, че Борисов не се чувства виновен, означава, че България отказва да спазва договора си с ЕС.

"Реакцията на един премиер, който твърди, че не се чувства виновен спрямо решение на Европейския съд за правата на човека, означава, че България отказва да уважава договорите на Европейския съюз. Това е отношението на един човек, който няма нищо общо с европейските ценности", категоричен бе Малинов.

"Делото трябва да бъде преразгледано от български съд, а Бойко Борисов трябва да се оттегли като министър-председател", каза още той.

От своя страна Радан Кънев допълни, че вълната от нарастващо полицейско насилие е започнала именно по времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР. Кънев коментира и скандалния избор на Венета Марковска за конституционен съдия, заради който ЕК обяви, че за България може да бъде изготвен извънреден доклад.

"Бойко Борисов е човекът, който спусна Венета Марковска за член на Конституционния съд. За нас ще бъде огромен позор, ако тя се закълне като конституционен съдия", посочи Кънев.

По думите му при избора на конституционни съдии от парламентарната квота става ясно, че се е формирала нова тройна коалиция - "ГЕРБ-БСП-ДПС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!