Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутат на ГЕРБ писал доклада по случая „Чакъра“

Елица Мартинова 08 ноември 2012 в 12:04 4707 1

Депутатът от ГЕРБ Иван Петров. Снимка: Haskovo.info
Депутатът от ГЕРБ Иван Петров. Снимка: Haskovo.info

Депутат на ГЕРБ написал доклада по случая „Чакъра“, за който България бе осъдена в Страсбург. Човекът, който е доказал, че Тодор Тодоров се е самоубил, е настоящият член на комисията за контрол на ДАНС – Иван Петров, тогавашен шеф на РДВР-Хасково.

Това заяви на пресконференция в четвъртък Тома Биков от „Движение България на гражданите“.

Случаят нашумя тази седмица и покрай факта, че полицейската операция е била ръководена от премиера Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР.

„Тодоров е доказал, че след като са били хвърлени седем гранати в къщата на Чакъра, той е намерил някаква осма граната и се е самовзривил. До този извод са стигнали тогавашните разследващи органи“, обясни Биков.

Той настоя премиерът Борисов да даде обяснение за действията си, защото макар да не се чувства виновен, според Европейския съд е извършил престъпление.

„Акцията срещу Тодор Тодоров – Чакъра целеше едно-единствено нещо и това бе тогавашният секретар на МВР Бойко Борисов да си направи PR акция и да се представи пред българските граждани като Батман“, посочи Биков.

„Това е показателен случай за начина, по който г-н Борисов приема органите на правораздаването. Друг пример за подобно отношение е случаят в Кърджали, където едно семейство беше набито, а нямаше наказани. Случи се и в Горна Оряховица, където лекари бяха набедени лично от вътрешния министър Цветанов, след което се оказа, че са невинни, и отново нямаше наказани“, обясни Биков.

Екипът на „Движение БГ“ бе категоричен, че заради решението на Европейския съд България трябва да възстанови разследването по случая „Чакъра“.

Заедно с това, от партията на Кунева настояха да бъде възстановено и разследването около Мишо Бирата.

„Това е един скандал, който бе умишлено потулен от съдебната система. Не мисля, че г-н Велчев си затвори очите по този въпрос случайно. Важно е съдебната система да реагира спрямо всеки“, заяви Биков.

Той обясни още, че правителството не е изпълнило обещанието, с което е дошло на власт - да се справи с организираната престъпност.

"Нали това бе причината г-н Борисов да стане премиер - да накаже виновните. Но организираната престъпност не се бори с микрофони и камери", изтъкна Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews