Борисов не се чувства виновен за смъртта на Чакъра

Последна промяна на 07 ноември 2012 в 13:56 2436 11

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не се чувства виновен за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра.

Вчера Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) излезе с осъдително решение, в което правителството трябва да плати 50 хил. евро на близките на Тодоров. При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар Бойко Борисов, с гранатомет е обстрелвана къщата на Тодоров в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че той се е взривил сам с ръчна граната. 

"Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи... Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи", отговори премиерът на въпрос на журналисти в Министерски съвет.

Запитан дали все пак не се чувства лично отговорен за смъртта на Чакъра, както и за поредното осъдително решение на ЕСПЧ срещу страната ни, премиерът кратко заяви: "Не!", излизайки от Гранитна зала в Министерския съвет (МС).

Решението на европейския съд е безпрецедентно, защото страната за първи път е осъдена за нарушеното право, според Конвенцията за правата на човека. 

Адвокатът на пострадалата страна Михаил Екемджиев смята, че прокуратурата трябва да се самосезира от това решение на европейския съд и да стартира ново разследване на случая. "Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира той вчера пред "Правен свят".

В мотивите на европейските магистрати подробно се припомня развитието на скандалната двудневна операция, в която участваха над 100 служители на полицията, включително и 30 барети. Служителите на реда изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет по лично разпореждане на Борисов.

Официално посочената причина бе, че приятел на Тодоров разкрил на полицаите, че в и около къщата са заложени множество капани. В крайна сметка Чакъра бе открит овъглен на последния етаж, а сградата буквално бе срината от атаките на униформените. Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит по време на офанзивата на МВР.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2012 в 21:01

Адвокат Екимджиев: Присъдата на Страсбург е морален провал за премиера

"Той напомни, че в интервю за вестник "24 часа" преди години премиерът заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз"."

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=27677124

07.11 2012 в 18:06

"Вчера Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) излезе с осъдително решение, в което правителството трябва да плати 50 хил. евро на близките на Тодоров.При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар Бойко Борисов, с гранатомет е обстрелвана къщата на Тодоров в Харманли."

Значи от тези 2 изречения излиза, че правителството плаща за грешките и решенията на Бройко, което обяснява неговите безочие, наглост и действия като цяло - той не носи отговорност за тях - е как тогава да се чувства виновен ?!

07.11 2012 в 17:29

Ако тебе те нарочи милицията за враг, друга песен ще запееш.

07.11 2012 в 15:56

е то това и оставаше - да чакат да убие някой полицай... Ай-сиктир!

07.11 2012 в 15:53

Мутрата е прост един изпълнител на мръсни поръчки на агент Гоце и Пикаещия във фонтани. По заповед на Гоце също спря проверката на Мишо Бирата, който впоследствие мистериозно почина в хотела на приятеля на Борисов Валентин Златев - директор на Лукойл и видна червенушка, и маша на руснаците. Мутрата е една кукла на конци. Когато се разследва, трябва да се стигне и до поръчителите на всички золуми, а те до един са в БСП и кръга Монтерей.

07.11 2012 в 15:45

Все намират как да се оправдават с "нормалните хора".
Този човек НИКОГО не беше убил, а за полицаите, по които е стрелял, знаем само от тях. И все едно не са го били обкръжили и е нямало да се предаде. Ама не - дай да покажем СИЛА.

07.11 2012 в 15:44

Борисов мина през много трупове и такива неща не му правят впечатление. През 2007 година американското списание "Congressional Quarterly", позовавайки се на секретен анализ на швейцарска банка, предупреждава американския сенат и американския президент за връзките на Борисов с мафията и за 30 неразкрити убийства, при които Борисов имал ЛИЧЕН интерес!?
....Най-вероятно така се е справил с конкурентите си в подземния свят, или с онези, които са знаели повече, за собствените му нелегални амфетаминни и цигарени дейности; може и така да е отмъщавал и за атентата срещу Цветелина, която беше доста важна фигура подземния свят, поне с връзките си, но винаги се е изхлузвала от подозрения.
А доказателство, че тогава Борисов е работил за комунистическата мафия е, че го защитиха яростно Първанов и Румен Петков, казвайки, че това било оклеветяване не на Борисов, а на България, от хора, които не ни обичат. Именно Гоце и Румен Петков не допуснаха никакво разследване на случая.

07.11 2012 в 15:03

А замисляте ли се, че ако не беше умрял тоя "чакър", щеше да е на свобода и други да са мъртви (убити от него)? Някак си у нас колкото си по-голям престъпник, толкова си по-невинен и с повече права?
Нашите полицаи от страх да не излезнат виновни, ядат бой от престъпници, пияници и т.н.

Не защитавам Б.Б. конкретно, а полицията и държавата - тоя бандит и такива като него остават ненаказани, а страдат нормалните хора!

07.11 2012 в 14:38

Тоя завършен кретен е лишен от всякаква възможност да размишлява, камо ли да чувства нещо.

07.11 2012 в 14:21

Генерал Хвалипръцко ли ще си призвае грешка? Ха..ха..ха