Борисов не се чувства виновен за смъртта на Чакъра

Юлиан Христов 07 ноември 2012 в 13:56 3716 11

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не се чувства виновен за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра.

Вчера Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) излезе с осъдително решение, в което правителството трябва да плати 50 хил. евро на близките на Тодоров. При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на главния секретар Бойко Борисов, с гранатомет е обстрелвана къщата на Тодоров в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че той се е взривил сам с ръчна граната. 

"Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи... Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи", отговори премиерът на въпрос на журналисти в Министерски съвет.

Запитан дали все пак не се чувства лично отговорен за смъртта на Чакъра, както и за поредното осъдително решение на ЕСПЧ срещу страната ни, премиерът кратко заяви: "Не!", излизайки от Гранитна зала в Министерския съвет (МС).

Решението на европейския съд е безпрецедентно, защото страната за първи път е осъдена за нарушеното право, според Конвенцията за правата на човека. 

Адвокатът на пострадалата страна Михаил Екемджиев смята, че прокуратурата трябва да се самосезира от това решение на европейския съд и да стартира ново разследване на случая. "Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира той вчера пред "Правен свят".

В мотивите на европейските магистрати подробно се припомня развитието на скандалната двудневна операция, в която участваха над 100 служители на полицията, включително и 30 барети. Служителите на реда изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет по лично разпореждане на Борисов.

Официално посочената причина бе, че приятел на Тодоров разкрил на полицаите, че в и около къщата са заложени множество капани. В крайна сметка Чакъра бе открит овъглен на последния етаж, а сградата буквално бе срината от атаките на униформените. Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит по време на офанзивата на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!