"Дер Щандарт": България и Румъния ще се разглеждат отделно за Шенген

Вероника Шербанова 05 септември 2012 в 10:21 2378 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кандидатурите на България и Румъния за приемането в Шенгенската зона може да се разглеждат отделно, пише вестник „Дер Щандарт“. 

Изданието подчертава, че миналата седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е посетил България и е дал добра оценка на столицата София, като не е направил подобно посещение в северната ни съседка. 

Решението за влизането в Шенгенската зона зависи от вътрешните министри и от министрите на правосъдието на страните от Европейския съюз, припомня „Дер Щандарт“. Според астрийския вестник въпросът няма да бъде повдиган на предстоящата среща на министрите на 20 септември, но е възможно да се обсъди в края на октомври, когато също ще има такава среща. 

Не е изключено присъединяването към Шенген да бъде отново отложено като санкция срещу правителството на Румъния, се казва още в изданието. 

В понеделник еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви в интервю за френския вестник „Монд“, че ЕС най-вероятно ще отложи присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона за неопределено време. 

След политическата криза в Румъния ЕС внимателно следи ситуацията в Букурещ, каза Рединг. Според нея връщането на президента Траян Бъсеску се е осъществило благодарение на натиска от страна на ЕС и САЩ.

Макар че критиките на ЕК са насочени в по-голяма степен към Румъния, според Рединг приемът на България в Шенген също ще бъде отложен.

Прогнозите на Рединг съвпадат с позицията на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. В началото на август той заяви пред немското издание „Хамбургер Абендблат“, че Германия има резерви относно бързия прием на България и Румъния в Шенген. 

Фридрих посочи, че развитието на България не отговаря на очакванията, а политическата обстановка в Румъния е тревожна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови