Барозу ни хвали за реформите

31 август 2012 в 15:50 2188 1

Жозе Мануел Барозу по време на откриването на новата линия на метрото в София. Снимка: Сергей Антонов
Жозе Мануел Барозу по време на откриването на новата линия на метрото в София. Снимка: Сергей Антонов

Насърчавам министър-председателя да продължава реформите в съдебната сфера и борбата с корупцията.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Председателят на ЕК допълни, че е важно какъв нов Висш съдебен съвет и главен прокурор ще бъдат избрани, тъй като това ще бъде съдебната власт през следващите години.

"Необходимо е усилието на правителството и парламента да продължат, а също и на съдебната власт, на медиите, на гражданското общество", посочи Барозу.

Той изрази подкрепата си за присъединяването на България към Шенген. 

"България отговаря на изискванията за влизане в Шенгенското пространство и този въпрос трябва да бъде решен колкото е възможно по-скоро, така че българските граждани да се ползват с всичките облаги на членството на страната в ЕС", каза Барозу.

По думите му новата линия на метрото е символ на желанието ни да се подобри качеството на живот на българските граждани и на това как ЕС може да помогне за постигането за тази цел.

Председателят на ЕК изтъкна, че България е постигнала фискална консолидация и стабилност и препоръча да продължи с усилията си в тази насока.

Според Барозу София запазва доверието на финансовите пазари, което е верният път за привличане на нови преки чуждестранни инвестиции.

Той подчерта, че има напредък по използването на еврофондовете, макар че има още неусвоени средства и днес е обсъждано как това да се подобри.

По-рано в петък Барозу взе участие в откриването на новата линия на софийското метро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови