Рамадан Аталай: Ако проектът за Белене е пазарен, ще го осъществим

08 септември 2013 в 13:25 3643 10

Рамадан Аталай
Рамадан Аталай

Ще бъде направен още един анализ на проекта за Белене. Ако той е пазарен, ще се осъществи. Това заяви пред БНР председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС.

Рестартът на проекта за АЕЦ „Белене“ беше включен в мерките за спасяването на българската енергетика в програмата за управление на правителството на Пламен Орешарски.

За възобновяването на проекта се обяви вчера и лидерът на БСП Сергей Станишев. За нас въпросът за Белене не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България, дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия, заяви Станишев на събора на русофилите край язовир Копринка.

Проектът е за 20 млрд. лева и за всички е ясно, че България не може да си го позволи, коментира бившият енергиен министър Делян Добрев. Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство, „Белене“ никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново, ще бъдат направени плащания, категоричен е Добрев.

По думите му новата енергийна стратегия няма да реши проблемите в сектора. Ситуацията в момента е много тежка, затова трябва да се вземат незабавни мерки.

Добрев определи като грешно решението за намаляването на цената на тока с 5%.

Намаляването на цената не беше усетено от българите и в същото време само за тази регулаторна рамка енергетиката ще натрупа най-малко 350 млн. лева загуби, които щя трябва да бъдат адаптирани в следващия регулаторен период. Тогава натискът за увеличаване на цените ще бъде неудържим, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!