Замразената АЕЦ плаща пари за реклама

Последна промяна на 10 септември 2013 в 16:07 7153 11

Рекламата на АЕЦ
Рекламата на АЕЦ "Белене", отпечатана на задната корица на сп. GEO

Реклама на АЕЦ "Белене" се появи в пресата.

Тя бе отпечатана на задната корица в септемврийския брой на научнопопулярното списание GEO и породи много въпроси и коментари в социалните мрежи.

В пресрекламата е изобразена схема на проекта за ядрена централа, над който стои надпис: "АЕЦ "Белене" - Гарант за енергийната сигурност на България". 

Под снимката има втори надпис: "Проект без държавно участие и цени на пазарен принцип".

Позвънихме в редакцията на списанието, за да попитаме кой е рекламодателят. Оттам обещаха да излязат с обяснение, каквото дължали и заради многото читателски запитвания. Това обаче ще се случи, след като главният редактор Геoрги Милков се завърне от Африка, където е на снимки за риалити шоуто на bTV "Звездите сигурно са полудели".

От Министерството на икономиката и енергетиката отговориха, че не са поръчвали рекламата. Отрицателен отговор получихме и от Националната електрическа компания, която ръководи проекта. Обърнахме се и към фирмата консултант по проекта за АЕЦ - "Риск инженеринг", но все още очакваме отговор.

Озадачаващото в случая е, че проектът "Белене" в момента е замразен. Интересно е кой, защо, с какви пари и пред каква целева аудитория би рекламирал втората атомна централа. 

Според информация в пресата рестарт на проекта за АЕЦ „Белене“ е включен в мерките за спасяването на българската енергетика в програмата за управление на правителството на Пламен Орешарски, а до 31 декември правителството да подготви анализ на технико-икономическите характеристики на проекта. Тази информация не е потвърдена официално.

В последните дни две изказвания на управляващите подкрепиха тези идея, но само в сферата на намеренията.

Сергей Станишев, 7 септември 2013 г.

България няма да допусне очерняне на изгодни за нея сделки. Говоря и за „Белене”. За нас този въпрос не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България, дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия.

Рамадан Аталай, ДСП, председател на комисията по енергетика към Народното събрание, 8 септември 2013 г.

Ще бъде направен още един анализ на проекта за Белене. Ако той е пазарен, ще се осъществи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2013 в 10:13

Еми изкарвам десетки левове ... проблем ли е? нали мога да си платя тока и не съм на социална помощ като някой други хахаха

10.09 2013 в 19:48

По радиото пък, ако не сте се заслушали, ни облъчват отскоро и рекламата е абсолютно същата, само забележете - става дума за АЕЦ Козлодуй. Въпросът е - кой какво и дали се е объркал или е много много нарочно?

10.09 2013 в 17:25

Иначе заглавието е много подвеждащо - почти като това за вице-то. Някой някъде плаща за реклама, на замразения АЕЦ ... ама кой е ... има доста хора които имат изгода от тоз проект, нормално е д аси го рекламират, току виж сме се хванали на въдицата и да го рестартираме.
 
X