БСП предложи „урок по демократичност” на ГЕРБ

Последна промяна на 02 май 2013 в 12:59 1718 10

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив

Шест стъпки към „в правилната посока” предложи евродепутатът Кристиан Вигенин от БСП. „Урокът по демократичност” е адресиран до ГЕРБ.

Причина за инициативата на Вигенин е желанието на ГЕРБ да се включи в паралелното преброяване на вота, което организират опозиционните партии.

„Между партиите, подкрепящи тази инициатива и партия ГЕРБ очевидно има важно принципно различие. БСП, ДПС, ДСБ, АТАКА и ДБГ са обединени около идеята да гарантират, че крайният резултат ще отрази реално подадените гласове. Партия ГЕРБ иска да участва, за да предотврати евентуално непризнаване на изборите”, пише Вигенин.

Според евродепутата ГЕРБ е пропуснала много възможности да докаже, че е демократична партия, която иска да бъде гарант за честни избори. По думите му истинските намерения на бившите управляващи са си проличали при гласуването на Изборния кодекс. Вигенин коментира, че ГЕРБ контролират Централната избирателна комисия, Районните избирателни комисии и много от областните управители.

„Въпреки това, 10 дни преди изборите, ГЕРБ може да промени политиката си и да даде своя принос за свободен и честен вот, като изпълни няколко прости неща”, пише евродепутатът и предлага на ГЕРБ своите стъпки към демократичност:

  1. Да спре незабавно масовото купуване или подготовка за купуване на гласове;
  2. Да спре натиска върху служители в администрацията и заплахите срещу фирми да принудят своите служители да гласуват за ГЕРБ;
  3. Да прекрати практиката служители в местната администрация и на изнесените звена на централната администрация да бъдат принуждавани да участват в предизборните прояви на ГЕРБ;
  4. Да спре злоупотребата с програмите за временна заетост, които се използват за натиск върху заетите да гласуват за ГЕРБ;
  5. Да поиска от своите представители в ЦИК да  ревизират решението за отказ от публикуване на програмния код на софтуера за обработка на резултатите от изборите, за да се позволи независима проверка на резултатите;
  6. И най-сетне – да има куража да отстрани Цветан Цветанов поне като ръководител на Предизборния щаб на ГЕРБ, защото самото му присъствие в процеса хвърля дебела сянка над демократичните устои на държавата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2013 в 07:51

Имаше едно време един Кристиян Вигенин, който беше създал и издал цяла книга, в която предлагаше верните на комунизма членове на бившата БКП, преименувана в БСП, чрез апелиране в международен съд да си върнат властта и привилегиите, частично позагубени след дворцовия преврат от 10.11.1989 година. Та въпросът е: Има ли нещо общо между Оня и Тоя Кристиян Вигенин? И ако има, то тогава как, кога и защо бившия антихрист Савел се е превърнал в сегашния политически свети Павел?

03.05 2013 в 11:28

ЗА ПОП СИ ТВЪРДЕ ГЛУПАВ /ВСЕ ПАК СЕМИНАРИЯ, ЕДНО ДРУГО/, НО КАКТО И ДА Е. ТОВА, КОЕТО СИ НАПИСАЛ В ЛЪЖА. КАК ДА КАЖА - ПРЕПЪЛНЕНА ЛЪЖА. ЗНАЧИ БЪРКАШ "ИНФАС" С НАЕМАНЕТО ОТ СДС НА ЖАК СЕГЕЛА ЗА ПР НА КАМПАНИЯТА. В ТЕЗИ ПЪРВИ ИЗБОРИ ГЛАВНАТА ДЕЙСТВАЩА РОЛЯ, КАКТО И В ТЕЗИ ПРЕЗ ОКТОМВВРИ 1991 Г. , ИМАШЕ ЛИЛОВ. САМО ЩЕ ТИ КАЖА, ЧЕ В БСП ТОГАВА СА СТИГНАЛИ ДО БОЙ ДАЛИ ДА РАЗРЕШАТ МИТИНГ НА СДС НА ОРЛОВ МОСТ, ИЛИ НЕ. НА 7 ЮНИ ВИДЯХА КАКВО СТАНА И ПОДМЕНИХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА. ПРОСТО ХОРАТА ИМАХА ОЩЕ ПАРИ ДА РАЗДАВАТ И СЛЕДИ ДА ЗАМИТАТ. ПОТВЪРЖДАВА ГО И ДИМИТЪР ПОПОВ - ПРЕМИЕР ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1990 Г., СМОМЕНАВАЙКИ 2 МИЛИАРДА ИЗЧЕЗНАЛИ ДОЛАРИ! СЕГА ВЕЧЕ ПРИЕМАМ, ЧЕ СИ ГРУЮ, ДАЖЕ И УЮ. НЕ РАЗЧИТАЙ НА КЪСАТА ПАМЕТ И НЕ СЕ ВОДИ ПО АКЪЛА НА ЕВРЕИТЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ СВОБОДНИ, КОГАТО УМРЕ И ПОСЛЕДНИЯ, КОЙТО ПОМНИ РОБСТВОТО. ТОЧНО ОБРАТНОТО Е! БЪЛГАРИЯ Е НА ПОЧТИ 1500 ГОДИНИ И ВИНАГИ СМЕ НАКАЗВАНИ, КОГАТО ЗАБРАВЯМЕ. ПАМЕТ ТРЯБВА И ХОРА, КОИТО ДА ПОМНЯТ! И ЗА КРАЙ - "СИНЯТА ИДЕЯ" ЖИВЯ ОТ МИТИНГА ДО НЕДЕЛЯ ВЕЧЕРТА В СТУДИОТО НА КЕВОРКЯН, КОГАТО ЙОСИФ СЪРЧАДЖИЕВ ПЛАЧЕШЕ КАТО ДЕТЕ. Е, ТОЙ ПЛАЧЕШЕ И ЗАРАДИ МЕН. СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

02.05 2013 в 23:05

Бе доколкото знам, "Инфас" лъжеше в полза на СДС - по разпореждане на другаря Луканов, разбира се, защото идеята му беше СДС да дойде на власт с "честни, свободни и демократични избори". Номерът не мина, та се наложи Коцата Тренчев да прави окупационни стачки - десетина души блокират Лъвов мост с четири градински пейки, а около тях се въртят петдесетина милиционери и ги пазят от хората, дето вървят пеша на работа. Тогава другарят Луканов даде властта на СДС "в името на гражданския мир", па после беше "с малко, но завинаги" и др. театрални постановки.
Шалом, прочее.

02.05 2013 в 20:45

ОЩЕ ПРЕЗ 1990 Г. АНДРЕЙ ЛУКАНОВ "НАЕ" С НАШИ ПАРИ, РАЗБИРА СЕ, СКАНДАЛНО ИЗВЕСТНАТА НЕМСКА ФИРМА "ИНФАС" ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ГЛАСОВЕТЕ. ГОДИНИ ПО-КЪСНО СЕ РАЗБРА, ЧЕ СА ПОДМЕНЯНИ ПРОТОКОЛИТЕ НА ЦЕЛИ СЕКЦИИ!!!!
НЯКОЙ ЧЕРВЕН ЛЕШПЕР ИЗ ФОРУМИТЕ ПРИЗОВАВА ТОЗИ, КОЙТО ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ, ДА СЕ ОТТЕГЛИ С ДОСТОЙНСТВО. ТАКА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ, НО.... ПЪРВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ КАКВО Е ДОСТОЙНСТВО. ТОВА БСП ГО Е ПРОПУСКАЛА В ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ. А И ДА СИ ГОВОРИМ ИСТИНАТА - НЯМА МЪРДАНЕ, КОГАТО ВЪВ ВРАТА ТИ ДИША ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ. ИМА ОМРАЗА, МАНИПУЛАЦИИ, НАСЪСКВАНЕ НА ХОРАТА, НЕВИЖДАНИ И НЕЧУВАНИ ПО СВЕТА ТЕЛЕВИЗИОННИ ТУРНЕТА "БЕЗ ЦЕНЗУРА". ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПОМОЛИМ!
СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

02.05 2013 в 18:35

Драги Шимон,
ГЕРБ ще брои резултатите официално и даже един виден преброител-гербаджия, прохвесор Константинов, вече обяви резултатите от преброяването.
Та меракът ви да участвате и в неофициалното преброяване прилича на шопска дървенящина, завършила помощното във Вършец и ВИФ задочно.

02.05 2013 в 15:39

...

<em>Коментарът беше изтрит заради нецензурно съдържание. </em>

02.05 2013 в 15:03

Три неща:
1) Всички помним мутро-милиционерската наглост на герберските депутати в 41-то ОНС. Приеха милиционерски закон, непрозрачен и в момента доминират всички РИК, а и много от СИК. Дефакто има нужда не само от паралелно преброяване, но и от външен контрол.
2) Голяма наглост обаче е да твърдиш, че някаква опозиция била се съгласила, обединила и платила на австройските броячи (да си спомним Моника Йосифова, Хохегер, Първа частна банка и др. червено-комунистически обвързности идещи от Австрия), когато това е абсолютно популистки ход на БСП, подкрепен от ДПС. Все пак аз не съм чел, че от РЗС, от Атака и от купените независими депутати има такива, които са на едно мнение с БСП, освен публикациите и твърденията на хора на Иван Костов и на СК.
3) Но още по-голяма наглост е мутро-милиционерите от ГЕРБ да се цупят, че сега никой не ги щял (предният коментатор) в „паралелното преброяване“. След записите, след цецомобилите, а и още след куп неща, с които ГЕРБ окончателно се самозакопаха и самоизобличиха, аз мисля, че никой вече няма да ги иска за партньори. ГЕРБ са поредното НДСВ или ДПС, с които никой „не иска да си играе“. Още по-малко след 12 май, когато ще се решава имунитетът на Цветан Цветанов и дефакто имунитетът на ГЕРБ.

02.05 2013 в 15:01

Я бре. АТАКА откога се брои към опозицията?

02.05 2013 в 14:30

Вигенин като чисто "българско" фамилно име от името на политическа сила прави твърдения, които ако са от негово лично име веднага може да замине към съда. Твърденията му не са подкрепени поне досега с никакви факти или документирани доказателства. Давайте доказателствата и ги представяйте в прокуратурата! И онова, което е най съмнително - защо не допускате политическия си опонент и заедно да броите "паралелно" ? Страх ли ви е? Аз ако съм чист в намеренията си ще кажа на опонента: "да , ела заедно да броим паралелно. Имам съмнения, но най-добре ще бъде заедно да ги разчистим". Защо бе Вигенин , бягате от съвместно паралелно преброяване , а? И какво, минават изборите, не ни харесва резултата и изкарваме ударните бригади с камъните (100 - 200 души) да тероризират столицата на държава от Европейския съюз, така ли? На мен ГЕРБ не ми харесват за много неща, но още повече не ми харесва неспазването на закона от ударни бригади и не ми харесва пасивността на органите на реда. Някой да е чувал, че в София има поне 3 машини - водомети на полицията за разпръскване на незаконни събирания и масови безредици ? Това дето го преживяхме през февруари - блокирана столица за близо месец ако беше в Копенхаген или Париж (неразрешени демонстрации и блокиране на ключови комуникационни възли) щяха да ги напръскат едно хубаво с вода, та да се научат че в демокрацията има процедури и същата се опира на законността. Избори. Не ти харесват тия - гласуваш за друг. С тъпия си балкански манталитет далеч няма да стигнем. Без ред и закон - заникъде сме.

02.05 2013 в 13:10

OFFNEWS, моля, проверявайте и анотирайте съжденията (тъврденията) на източниците си. В този случай недоразумението Вигенин. От 2-3 дни се тиражира, че „опозицията била поръчала“, „опозицията била решила“, „опозицията се била спряла“ и прочее глупости за поръчване на австрийска преброителна фирма. Втори ден поне от ПП АТАКА отричат да имат нещо общо. И заявяват, че нищо съвместно с т.нар. опозиция (БСП, ДПС, ОДС) „не са и нито са имали намерение да поръчват и плащат“. Когато публикувате тази лъжа на Вигенин (за участие на опизицията, в т.ч. и Атака) сте длъжни като журналисти да сложите уточнение, че това се отрича и или има съмнение, че е цялата опозиция от 41-то ОНС.
Иначе образът Вигенин е ясен още от случките с Асер Меликов и другите приключения на тройната ламя.