Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП предложи „урок по демократичност” на ГЕРБ

Елица Мартинова 02 май 2013 в 12:59 2512 10

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив

Шест стъпки към „в правилната посока” предложи евродепутатът Кристиан Вигенин от БСП. „Урокът по демократичност” е адресиран до ГЕРБ.

Причина за инициативата на Вигенин е желанието на ГЕРБ да се включи в паралелното преброяване на вота, което организират опозиционните партии.

„Между партиите, подкрепящи тази инициатива и партия ГЕРБ очевидно има важно принципно различие. БСП, ДПС, ДСБ, АТАКА и ДБГ са обединени около идеята да гарантират, че крайният резултат ще отрази реално подадените гласове. Партия ГЕРБ иска да участва, за да предотврати евентуално непризнаване на изборите”, пише Вигенин.

Според евродепутата ГЕРБ е пропуснала много възможности да докаже, че е демократична партия, която иска да бъде гарант за честни избори. По думите му истинските намерения на бившите управляващи са си проличали при гласуването на Изборния кодекс. Вигенин коментира, че ГЕРБ контролират Централната избирателна комисия, Районните избирателни комисии и много от областните управители.

„Въпреки това, 10 дни преди изборите, ГЕРБ може да промени политиката си и да даде своя принос за свободен и честен вот, като изпълни няколко прости неща”, пише евродепутатът и предлага на ГЕРБ своите стъпки към демократичност:

  1. Да спре незабавно масовото купуване или подготовка за купуване на гласове;
  2. Да спре натиска върху служители в администрацията и заплахите срещу фирми да принудят своите служители да гласуват за ГЕРБ;
  3. Да прекрати практиката служители в местната администрация и на изнесените звена на централната администрация да бъдат принуждавани да участват в предизборните прояви на ГЕРБ;
  4. Да спре злоупотребата с програмите за временна заетост, които се използват за натиск върху заетите да гласуват за ГЕРБ;
  5. Да поиска от своите представители в ЦИК да  ревизират решението за отказ от публикуване на програмния код на софтуера за обработка на резултатите от изборите, за да се позволи независима проверка на резултатите;
  6. И най-сетне – да има куража да отстрани Цветан Цветанов поне като ръководител на Предизборния щаб на ГЕРБ, защото самото му присъствие в процеса хвърля дебела сянка над демократичните устои на държавата.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews