БСК: Да се погрижат да няма фалити, а не да вдигат обезщетенията

Последна промяна на 08 юли 2013 в 11:40 1564 5

Божидар Данев, председател на БСК.

Защо не се помогне да няма фалити вместо да се увеличава обезщетението на работниците от фалирали предприятия.

Това обяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред БНР по повод гласуваните на първо четено от социалната комисия промени в реда за изплащане на обезщетения от Държавния фонд за гарантиране на вземанията. Те предвиждат работниците да получават в бъдеще 6, а не 3 заплати от фонда.

Във фонда има натрупани близо 220 млн. лв., стана ясно при обсъждането на промените в социалната комисия. От няколко години работодателите не внасят в него процент от заплатата на служителите си, защото се натрупаха достатъчно средства, а изплащаните суми не са големи.

"Ние не лекуваме причината защо фондът не се раздвижва и не се ползва, което е свързано с процедурите по несъстоятелност, със съдопроизводството и с някои изменения, които се наложиха в Търговския закон.

Освен това досегашните правила отговарят напълно на директивите на ЕС, които изискваха създаването на фонда. Този фонд постепенно се натрупа и в момента представлява една много интересна хапка от 200 млн., която седи как да бъде преглътната", коментира Данев.

По думите му  за тези средства могат да бъдат оползотворени по-интелигентно. 

Данев смята, че като цяло в момента управляващите правят само популистки предложения за социални придобивки: "Като започнете намалението на цената на тока с 5 на сто, като не е ясно за чия сметка, намаляване на възрастта за пенсиониране на военни.

Непрекъснато правят популистки предложения и такива, с които се прави поклон пред електората като смятат, че по този начин ще се укротят протестите. Няма нито едно предложение досега, което да улесни бизнеса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2013 в 15:18

Кой не скача е червен! :)

08.07 2013 в 13:44

Не бе, бъркаш се - не е от копи/пейст, а защото от много акъл професорите изкуфяват. Тогава някои техни велики мисли почват да звучат странно за обикновените хора.

08.07 2013 в 12:55

Нещо се обърка при копи/пейста.

Имам познати в една фирма, която ще ти ъпгрейдне софтуера за коментари и писане по форуми, познат като "Позитано 20" на нова версия - "Позитано 2013".
Това ще струва 10 хил. лв. - ще ги платят Сергей и Болен, после аз ще ти върна 2500 лв. под масата.
Deal?

С'я не ми казвай, че не са ти дали софтуер, а само 20-ина Уърд файла, от които ръчно трябва да намираш и копи/пействаш нужните фрази. Е така стават грешките!

08.07 2013 в 11:57

да тука и аз съм съгласен не знам що се заяждаш с мене като сме на едно мнение

08.07 2013 в 11:44

Защо не се погрижат ли - защото БСП от правене на честен частен бизнес не разбира. Те знаят само как се вдигат данъците на бизнеса, как се закриват бизнесите на конкурентите и как се взимат заеми, които друг ще плаща. Без кражби и монополи БСП не може да съществува.