Новоназначен зам.-министър е свързан с Богомил Манчев

01 юли 2013 в 21:47 9242 11

Иван Айолов
Иван Айолов

В понеделник премиерът Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването на Иван Айолов за заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Иван Айолов е завършил ВМЕИ – София със специалност „Електрически централи, мрежи и системи”. Специализирал е в Стопанската академия в Русия. Бил е генерален директор на „Енергоимпекс”, изпълнителен директор на „Трафосервиз” АД и на „ЕСО” ЕАД. От 2010 г. е изпълнителен директор на „Техенерго” ЕАД.

Capital.bg обаче разкри, че новоназначеният заместник-министър е свързан с консултанта на проектите АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" Богомил Манчев.

Фирмата, в която от 2010 г. Айолов е изпълнителен директор - "Техенерго" ЕАД, е собственост на "Енергоремонт холдинг." Основен акционери в нея е "Миления 77". Нейни собственици са Петър Богомилов Манчев, Милко Ковачев и Йордан Костадинов.

В момента изпълнителен директор на "Енергоремонт" е Теодор Росенов Росиковски, а пък Весела Росенова Осиковска е изпълнителен директор на Хелт Енд Уелнес АДСИЦ, щедро финансирано от КТБ и собственост на свързани с банката фирми.

През 2009 г. Айолов е бил изп. директор на "Енергийния системен оператор". Тогава сключва договор за здравно осигуряване с фонда "Далл Богг Живот и здраве", без да прилага Закона за обществените поръчки. Година по-рано е глобен от КЗК, защото не е предоставил навреме изисканата информация, свързана с производството срещу НЕК и ЕСО за злоупотреба с господстващо положение.

През 2010 г. отново заради неприлагане на Закона за обществените поръчки Айолов получава три акта от Агенцията за държавна финансова инспекция, които по-късно са отменени от Административния съд в София, пише capital.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!