Борисов иска електронен вот за "Белене"

Елица Мартинова 01 октомври 2012 в 14:40 1853 3

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Може да тестваме и референдумът за АЕЦ „Белене“ да се направи по електронен път. Вотът трябва да се проведе преди преговорите с частните инвеститори“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в понеделник.

Според премиера това би електронното гласуване ще спести голям разход на държавата.

Той даде за пример извършеното през 2011 г. електронно национално преброяване, в което са се включили над 80% от гражданите.

„Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация“, убеден бе Борисов.

„Тук въпросът е чисто експертен. Вие и аз, като данъкоплатци, когато отидем да сложим „да“ или „не“ за АЕЦ „Белене“, трябва да знаете – 22 млрд. лева откъде ще се вземат, след това дали това няма да повлияе на бюджетите и откъде ще се задължи държавата“, заяви Борисов.

Премиерът изрази мнение, че за да бъде обективен гражданският вот, преди гласуването трябва да има задълбочени дебати по въпроса.

„Станишев да ни каже защо към него време не го е подписал, защитавайки българските интереси. Аз аплодирам това негово изказване, но сега да каже и края – кои са били другите интереси“, заяви Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че референдумът трябва да се проведе сега, а не непосредствено преди изборите. Според премиера, докато не се проведе референдумът по въпроса, преговорите за АЕЦ „Белене“ с частните инвеститори трябва да бъдат спрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!