Делян Добрев: По-добре БСП да бяха събрали пари за "Белене"

Вероника Шербанова 03 август 2012 в 11:04 1559 0

Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

Вместо да правят референдум, БСП трябваше да открият една набирателна сметка, в която всеки от тях да даде своя дан. В БСП има хора с доста сериозни финансови възможности. Това заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

Той подчерта, че проблемът на проекта за АЕЦ „Белене“ е финансов и е необходимо хората да са информирани преди да гласуват. „Лесно е да се говори, че трябва да построим АЕЦ "Белене" и токът ще е евтин. Белене като цена е между вятърната енергия и слънчевата енергия. Белене е четири пъти себестойността на АЕЦ "Козлодуй", каза Добрев.

По думите му атомната електроцентрала ще струва на държавата над 20 милиарда лв. „Всички активи на Български енергиен холдинг (БЕХ), цялата енергетика на държавата, са 12 млрд. лева. Това означава, че АЕЦ "Белене" е почти два пъти колкото цялата енергетика на България взета заедно“, зави Делян Дорбев.

Според министъра на икономиката проектът не е успешен и това е причината през последните шест години да няма инвеститори, макар че в края на ноември 2010 г. интерес към АЕЦ „Белене“ проявиха финландският енергиен гигант "Фортум" и френската технологична компания "Алтран". Финландският концерн беше готов да купи първоначално 1% и да увеличи своя дял до 25%. 

Ако БСП са искали да построят АЕЦ "Белене", те са щели да го направят, а целта на референдума сега е да използват темата за своите собствени политически амбиции, каза още министърът. 

Делян Добрев заяви още, че турски частни инвеститори са проявили интерес за внос на газ в България. По думите му преговорите все още предстоят, но е възможно вносът да започне още през 2014 г. „Със сигурност ще имаме диверсификация с един от големите проекти по Южен газов коридор без значение кой от тях бъде избран от Консорциума "Шах Дениз ІІ" в Каспийския регион или "Набуко Запад" през територията на България, или ТАР. Това със сигурност ще се случи 2018 – 2019 година, уточни Добрев.

Министърът коментира и посещението си в Израел и разговорите с президента Шимон Перес и с министъра на туризма Стас Мисежников. „Те заявиха, че България е безопасна дестинация, а ние имахме нужда от такава подкрепа след атентата в Бургас“, обясни министърът. Той обясни, че в първите дни след взрива на летище „Сарафово“ е имало отлив на израелски туристи, но вече се наблюдава възстановяване на туристическия пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!